Coach Fatin di Instagram! #TeamSuriKurus

Jumaat, 30 Disember 2011

kritikal

lusa dah start exam, jangan risau this entry won't be long. ngeh
aku tau aku sepatutnya study sekarang. dah lah banyakbanyakbanyak sangat chapter yang still belum cover sepenuhnya. aaaaa. how? how?
lepas tu dalam minggu ni jugak banyak perkara nak kena sedaya upaya di-setel-kan. semoga segala perkara yang terlibat tu habis cepat, so that aku boleh nak jawab exam dengan aman. dan otak ni tak berapa nak kusut dan serabut nak kena fikir pasal tu. 
i am doing fine, insyaAllah. 

semester ni banyak dugaan, banyak benda nak kena fikir, walaupun kadang benda tu macam tak perlu sangat pun nak kena fikir, tapi entah. terfikir sendiri jugak. errrr. 
dan kebanyakan benda-benda tu, walaupun kalau tengok efek terus dia, maksudnya sebaik sahaja berlaku, boleh la dikatakan boleh bikin down, tapi kalau dah kau filter balik, fikir balik, sebenarnya boleh naikkan semangat. dan harapnya semoga semnagat tu boleh buat aku lebih bersemangat nak jawab exam ni and lebih yakin. insyaAllah.

aku kena kena kena kena stop sekarang. 
dan sebelum tu, 

saya mohon mohon mohon mohon doa doa doa kalian. doakan saya dapat jawab exam kali ni dengan tenang, dengan baik, dengan lancar. please please please please. 
terima kasih orang-punya-hati-baik. :)




pssst : all the best kepada those yang gonna sit for final exam too. :)

pssst psssst : mimpi ngeri semalam. semoga dijauhkan dari betul-betul jadi macam tu. aku nak jadi lebih baik dari keadaan sekarang, dan sedang berusaha ke arah itu. 

pssst pssst psssst : hati sedang kritikal sekarang yang mana cuak sudah datang. 

Khamis, 29 Disember 2011

sabar tak sabar

tak sabar nak tunggu cuti.
tak sabar nak habis exam.

tapi sekarang, hati tolong bersabar atas setiap yang berlaku.
pasti ada hikmah.
dan tolong lah jugak bersabar wahai diri, tunggu exam habis dulu dan sebelum tu, buat yang terbaik time jawab exam nanti.
belajar dari kesilapan selain daripada menyesal.
menyesal saje tak guna beb. yang penting usaha dan tekad untuk tak ulangi kesilapan yang lalu.
so fatin. tolong ye.

dan lagi satu, PMS sila bagi kerjasama sikit.
benda kecik pun nak rasa macam dah besar sangat dah.
kamonnnn.


psssst : next target - level 3, 20 minutes.

pssst pssst : rezeki ada di mana-mana. yang penting jangan berhenti berusaha, jangan pernah putus asa. :)

Isnin, 26 Disember 2011

swear.

baru sampai hostel pukul10.30 tadi selepas satu peristiwa yang agak memalukan berlaku tadi.
aku tak tau lah dengan aku ni, messy kot. mana-mana akan ada je peristiwa yang memalukan.
be it terlepas cakap ke, tersilap langkah ke, akan ada.
bak kata kawan aku, wan, dulu,

kau ni fatin, bila je tak ada buat perkara yang memalukan?


fine.
tang kejadian yang memalukan tadi, tunggu lah aku bersedia dulu.
kalau dah sedia kang, kot-kot la aku rajin plus ada masa sikit kang, aku cite. kalau tak, biarlah peristiwa itew bermain dalam ingatanku dan ingatan orang-orang yang terlibat sahaja. aaaaaaaa, why tadi? why?

macam biasa lah, tiap kali balik hostel lepas balik rumah, homesick tu tak boleh nak buang.sal tak sudah lepas je hantar paper kat pengawas exam nanti, i better be at hostel and study.
tapi aku tak ada jalan lain. sebab kalau stay kat rumah seminggu untuk study week ni, memang sah-sah tak study. atau, kalau study pun, macam main-main. so, untuk elakkan aku daripada menye
oh, dan selain dari peristiwa yang memalukan tadi, ada jugak peristiwa lain. which is better for me keep it alone.
yang pasti, itu boleh jadi salah satu pembakar semangat though kalau fikir-fikir sangat pun boleh jadi down jugak. setiap orang ada anggapan masing-masing. hak masing-masing, kan?

kalau dulu, tiap kali  aku rasa macam down and have any problems in my studies, even till now, aku akan cakap,

takpe fatin. bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. 


tapi sekarang, mesti kena atasi homesick ni. or else, aku susah nak focus.
lagi-lagi bila dengar a few scary punya stories. aaaaaaa.
dan sekarang, i have to tell myself,

berkorbanlah sekarang untuk elakkan penyesalan akan datang. biar menyesal sekarang, jangan menyesal depan-depan. kau pernah jatuh tersungkur dulu. nak rasa tersungkur lagi ke? nak rasa lagi ke perasaan pedih dan sakitnya bila jatuh dulu? 


aku buat banyak kesilapan dulu. pilih jalan yang salah. dan sekarang, aku akan berusaha pastikan aku tak ulangi kesilapan yang lama dulu lagi.

dan janganlah berhenti berdoa dapat jodoh seperti yang diimpikan. amiiin.
eh?


psssst : i miss them so much. i swear it's true.

Sabtu, 24 Disember 2011

kawin non-malay?



seriously this adorable kid comel sangat-sangat, kan? aaaaaaaaaa.
siti aminah, i'm your no.1 fan. hiks
lately suka pulak tengok kids yang mix. tak kisah lah, melayu-europe ke, melayu-cina ke, melayu-india ke. lepas tu boleh cakap melayu. aaaa, comelss.
lepas tu kalau tambah boleh mengaji al-quran skali, peh lagi super duper comel.

adakah ini tandanya aku pun bakal kawin dengan non-malay?
dush, stop berangan dulu.
study for final duluuu. hihik.


pssssst: mulut orang kita tak leh nak tutup. buat baik orang cakap belakang, buat jahat pun orang cakap belakang. yang penting, kau buat apa yang kau rasa betul, ikut syariat Islam. insyaAllah.

Jumaat, 23 Disember 2011

niat

niat dalam hati hari tu taknak balik rumah, due to several reasons.
tapi yang pasti, yakni alasan paling kukuh yang dibuat sebab tak nak balik adalah; nak stay hostel study for final exam.
alasan yang seterusnya, macam biasa lah. isu kewangan. lain-lain?
ah, sebenarnya niat sebetulnya tak nak balik adalah sebab nak study. itu je. sebab aim aku semester ni, nak score better than previous one.
tapi, tapi, tapi.
alasan tinggal alasan je. niat tinggal niat je.
ni aku dah ada kat rumah. bukan study bukan apa. bermalas-malasan. yang mana aku tau if i keep doing malas macam ni, aku akan menyesal right after answering the exam papers. serius.
tadi cousins datang, ajak pergi mesra mall. at first, aku taknak pergi. tapi adik pun pergi skali, and bila lagi nak keluar ramai-ramai among cousins macam ni. so we went out.
tak boleh jadi, aku kena study sekarang.

STUDY, fatin!



psssst : kalau kawan aku tau pasal ni ngan ni, mesti dia pegi. dia die hard fan siti ngan yuna okkk.

pssst psssst: i have my own reason for acting that way.

pssst psssst psssst: nak jadi sihat, kalau rasa by consuming any food supplement tak de efek mana, which lagi yakin dengan amalkan hidup sihat, jaga makan dan rajin exercise adalah salah satu cara. selain dari tu, 10000 langkah setiap hari may help too sebab dengan berjalan 10k setiap hari, dapat bakar 300 kalori! yang penting, diet sihat, dan selalu exercise!

rindu nak naik gunung/masuk hutan lagii. :(


Khamis, 22 Disember 2011

jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita.



apabila kita asyik duduk termenung memikirkan nasib diri di sini, merenung jauh mereka di sana hidup penuh keseronokan dan kegembiraan, namun masih tak sedarkah kita tentang hakikat erti kebahagiaan yang sebenar?

bukan salah untuk mengharapkan yang belum ada, tetapi jangan lupa yang telah ada.

....syukur kadang kala lebih tinggi makamnya dairpada sabar. ramai orang terpaksa sabar, tapi belum tentu orang yang dapat nikmat itu bersyukur..

- Dr MAZA

Allahuakbar. :')


pssst : i'm home! :)

Selasa, 20 Disember 2011

balik

study week minggu depan
most of the classes dah habis dalam minggu lepas lagi
thus, banyak kelas yang dah habis
kiranya sebelum final exam, esok last day ada kelas
oleh sebab itu, ramai yang balik
balik, siapa tak suke? hello~
buat masa sekarang, plan aku untuk tak balik still utuh
jangan lah tiba-tiba decide nak balik
bukan sebab aku tak suka balik
padahal balik untuk kali ni buat aku rasa tak sabar. ada lah sebab nya kenapa. heh
tapi
ish
tak boleh. nanti aku tak study
banyak gilaa lagi yang masih belum study
tak balik tak balik
tapi

ibu asyik tanya
bila nak balik?
aaaa,
duit dah kering sebenarnya
macam mana nak balik?

ah,
baik aku study sekarang
esok ada test
open-book test
calculation skali


pssst : tadi pergi gym. lepas balik dari gym workout sume, tido. ah, tido adalah lagi baik dari aku makan. kalau makan kang, sia-sia jek workout. nak perut ada six pack kataaa. six pack dalam mimpi mung! :P

Ahad, 18 Disember 2011

final

final exam will be in two weeks come. tapi apa pun preparation tak ada. 
just reading the notes sebelum tido, lepas tu tido lepas tu bangun lambat. arggg, lempang diri sendiri. wake up, fatin! wake up! 
nampaknya mulai malam ni, biological clock akan diubah. 
aku lagi prefer study malam malam. lepas isyak ke atas lah kiranya. mungkin sebab malam-malam suasana dia tenang sikit, kot? kot. 
tapi kalau dah ngantuk tu, tido tetap tido. tak payah tunggu malam pun boleh tido. 
same goes konsep makan, makan tetap makan. impian nak diet tu bebila boleh hancus. dush!

for now, aku hanya mampu control makan malam-malam je. malam-malam tak makan, kalau lapar aku minum air je. hiks
orang kata, fatin kau dah kurus lahh. bla bla bla. it's not that aku nak berat aku sampai 35-38kg gitu. gilak ah tu. aku cuma tak nak berat aku terlalu berat sebab as for now pun, naik turun tangga pun dah mengah. jalan jauh sikit dah mengah. aku tak nak tu sebab bila jadi macam tu, aku jadi tak selesa. itu je. 

kalau dulu, time sekolah, ye lah aku jaga berat sebab takut nanti akan affect aku punya stamina nak lari bersukan semua. tapi sekarang pun kena jaga sebab aku dah slowly stop melibatkan diri dengan aktiviti-aktiviti macam tu. maka, kemungkinan untuk berat badan naik mendadak adalah tinggi. kebanyakan kawan-kawan aku macam tu. T___T

lagi 13hari, dah nak masuk tahun 2012. rasa macam cepat gila masa berlalu. 
banyak yang berlaku dalam tahun 2011 ni. 
yang happy, yang sebaliknya.
ada yang betul-betul menduga. 
tapi Allah knows best. 
kepadaNya kita berharap, sesungguhnya Dia yang Maha Mengetahui. 

so, here we go. my final exam schedule.
1 januari; 
9-11 a.m  - usk1032
2.30-5pm - bpt3163
11 januari; 9-11.30am - bnt3143
15 januari; 9-11.30am - bpe3223
16 januari; 9-11.30am - bnt3133
18 januari; 2.30-5pm   - bkt3083

gap dah nampak macam jauh la jugak, kalau tak belajar betul-betul dapat pointer cantik-cantik tak tau lah. errrr. 
jangan lupa doakan kejayaan saya. :)


then, bila tengok balik folder gambar lama, rasa macam errrr. 

2009 dush!

pssst : knape asyik lah mengantukkkkkk. 

Sabtu, 17 Disember 2011

why talking?

sekejap je masa berlalu, sekarang dah tahun tiga. sem depan dah LI. tup tup, insyaAllah kalau tak ada yang tersangkut, tak ada aral, grad. lepas tu? (ok, boleh rujuk aim untuk jangka masa panjang. i wouldn't tell mine sebab kalau boleh biarlah tercapai dulu. hiks)

tapi dalam banyak- banyak soalan yang paling diingat bila one of my classmates, non-Muslim, asked,

kenapa bha time azan korang bercakap? kat tempat aku time azan semua nya senyap.


ouch.
terasa okk. nak menjawab apa pun tak tau. last-last kitorang senyap.
by the time dia tanya tu, malu tu takyah cakap. cuma hanya mampu bercakap-cakap dalam hati.
dan even sampai sekarang pun, bila kitorang tengah borak-borak ke apa, then masuk waktu azan, dia yang akan senyap dulu. itu tunjukkan yang dia hormat agama kita. tapi bila ada antara kitorang yang berborak time tu, dia pun borak sekali la gitu. tapi tak ada lah lebat borak nya.

aku ada lah cari pasal hukum bercakap ketika azan as in aku pun banyak tak tau pasal hukum hakam.
tak ada hadis yang sahih yang menyebut pasal larangan bercakap waktu azan. tapi why not kalau kita respect azan yang dilaungkan? kita start with small effort, semoga effort kita semakin hari semakin menuju ke arah kebaikan dan jadi a better muslim berterusan. insyaAllah. :)
just my 2 cents.

she respects our religion,
why don't us?


psssst : pergi Borneo night semalam buat aku rasa macam nak pergi borneo betul-betul. even hadiah untuk luckydraw pun grand gilaa okk. siapa tak nak hadiah pakej diving dengan stay hotel free? tapi aku lah antara orang yang tidak bertuah itew. sob sob.

pssst pssst : pasal gambar berpurdah kat entri sebelum, itu pinjam kawan punya aje. try rasa macam mana pakai. hihi.

psssst pssst pssst : dalam hati ada keinginan nak beli ini, tapi kewangan tidak memberi kerjasama. apa kata buat derma kilat untuk ai sekarang? :P

Rabu, 14 Disember 2011

#wordless wednesday #1



pssst : buat report dulu. ok bye. 

wish

kalau nak ikutkan wishlist aku,
banyak gila nak list kan.
dan antara nya adalah;

1. backpack travel
yang ni serius nak. baru-baru ni aku dengan kawan-kawan and also cousins ada lah plan nak pegi somewhere. tapi it's just plan lah. kelulusan dari ibu tu belum tau lagi.
yang penting, poket kena ada isi, beb. habis tu kang nanti nak makan ape??

2. bungee jumping and any other adventurous punya aktiviti
yang ni kalau nak pergi bungee tu memang tak dapat lah kan. kat mesia ni ada ke?
haven't search yet. tapi tau yang dekat sunway tu lah ada bungey jumping which ketinggian tu tak tinggi sangat. but its ok pun.

3. beli henfon.
yes, henfon. kalau ikutkan aku bukanlah jenis yang suka gadget sangat. yang macam keluar fon jenis baru sikit, nak beli. memang lah tidak ye. makan pun nak kena ikat perut, ini kan nak beli henfon. henfon sekarang pun boleh kata masih baru walaupun idok ler touch screen bagai. cuma cover keypad tu ada tertanggal sikit. errrrr. not my fault anyway. blame it on my jeans. asyik sangkut kat poket jeans sampai tercabut. :

tapi aku tak tau kenapa macam berminat sangat dengan samsung. mungkin sebab sekarang ni trend kot. dan harga murah sikit to compare with i phone n such. tapi bila tengok  ini, mintak-mintak taun depan harga dia turun jadi murah sikit so that aku mampu beli. please.


pssst : having quality time with cousin for past 2 days make me to miss them so much.

pssst pssst : in love life, spare some love for yourself too, so that in future u'll not that frust if he suddenly betray you.

Ahad, 11 Disember 2011

forgive


forgive yourself for your faults and your mistakes and move on. 
- Oprah



sakit gigi oi! 


moga lepas ni boleh kurus macam dulu. 
hiks. 

deactivate

atas sebab-sebab tertentu yang mana alasannya dianggap agak kukuh,
akaun facebook telah di-deactivate-kan buat sementara waktu.
untuk setakat ini, hanya alasan je yang kukuh kiranya tidak gentar,
tapi kita lihat sama ada usaha ini kukuh tidak gentar ataupun sekadar hangat-hangat maggi.

ah sudah lah.
sekarang sudah jam 4 pagi.
rasanya adalah elok saya tido.
kerana esok mahu bangun awal. nak masak-masak.
sebab masak adalah satu langkah yang bijak untuk kurangkan perbelanjaan seharian. lagi tepat, duit poket sudah nipis-nipis sahaja kelihatannya. sebab tu, tengah malas ke rajin ke, masak is the last choice. usahlah ditanya apa menu nya, kerana ia agak menyedihkan. (ewah, macam ada orang kisah pulak makan sedih ke tak. :P)

i need to sleep now.
sebab gigi semakin sakit.
hadoi.

salam perantau.*tetiba*

Jumaat, 9 Disember 2011

fed up.

dulu aku pernah post pasal kredit fon aku sekarang banyak kali kena sedut. tapi untuk aku letak link tu kat sini adalah tidak, ye. sebabnye line wifi kat sini sangaaaaaaat menduga kesabaran. itu block, ini block. even aku nak google untuk siapkan kerja aku puunn berzaman nak kena tunggu ngan reload balik tunggu sampai dia tak block. aku baru je berazam nak kurangkan makian dan carutan sempena tahun baru hijrah ni.
sambung balik pasal kredit fon tadi, baru je topup, tak guna tak apa, tiba-tiba nak call orang dapat notification kata baki tak cukup untuk make call.
apa hal tak guna, kalau guna pun biasanya tak sampai singgit pun, tup tup kredit habis. dulu ada lah aku topup banyak, tapi bila dah asyik kena sedut tu, koserr aku nak topup banyak dah. apa ingat aku cop duit asyik nak kena topup je manjang.
sakit hati tu usah dikira lah.
report kat talian khidmat tu dah banyak kali jugak. tapi macam takde efek pun.

aku nak tau jugak sistem dalam talian mudah alih yang hal-hal berkaitan dengan kredit semua ni.
duluuuu first-first aku report pasal ni, operator kata tu kata tak tau. and dorang tak boleh buat apa.
sekejap lepas aku report tu ok lah. tapi lepas tu jadi balik, kredit free free kena telan.

lepas tu dalam bulan lepas, banyak kali la jugak aku kena, so aku call lagi report. maybe sebab ramai kot yang tanya pasal ni report pasal kredit kena telan ke apa, dorang ada lah siasat punca semua.

so, operator tu kata akaun no aku ni kena hack dengan 3rd party. pastu dorang tanya aku kot-kot aku ada langgan pape tak. aku nak langgan pape? memang tak laa. sebab aku tak berminat nak langgan. operator tu suruh aku hantar mesej stop application ke nombor yang hack akaun ni. 39*** aku lupa lah exact number.
so, lepas tu aku ingat dah ok lah setel semua benda. tapi rupanya, ingat tinggal ingat aje lah.

lepas tu aku rase macam makin kerap aku kena tarik. setiap kali topup, mesti ada yang kena tarik.
dah lah sekarang duit aku just cukup-cukup makan je sampai habis sem ni. jadi, aku adalah menjadi sangat berkira ye. even seposen, pun, sori. sebab seposen pun dah jadi sangat berharga.
hello. kerana tak cukup seposen dalam akaun, kemungkinan tak cukup rm1 juta tu ada okkk. (dan dan sekarang semua benda nak berkira)
so, beberapa hari lepas aku ada call lagi report pasal ni. dan aku pun malas nak topup.
tak ada bajet untuk topup, satu hal. bengang kredit kena sedut satu hal. (memang duit aku hanya untuk topup je.)

so, sekarang, aku ada jalan yang lagi satu.
dengan harapan, dapat lah kurangkan makian, cacian segala.
aku guna nombor lain. nombor tu still ada, cuma aku dah malas nak topup. kalau topup pun just cukup-cukup untuk reply mesej je.
so, memandangkan ramai orang kata happy tu murah dan jimat, so aku cuba lah guna. so far sekarang ok lah. jimat. rate dia sama macam celcom u pax punya rate. and sebab aku pun tak ada lah contact orang mana, just call ibu, contact classmates update any infos, kiranya aku rasa ok lah.
tapi sebab utama aku beli nombor lagi satu adalah sebab fed up kredit kena sedut manjang.
 aku ingat nak tukar je nombor terus, tapi memandangkan aku fikir nombor lama tu dah ramai orang tau dan senang ibu ngan kawan-kawan lain nak contact sebab most of them guna celcom, so tak kisah lah. aku guna nombor lagi satu. buat sementara ni, aku pinjam henfon tini dulu.

dari aku duk sakit hati kredit kena sedut je, baik aku guna nombor lain.
kekdah dia sama je dengan,
dari aku duk sakit hati boifren kaki pompuan, baik aku break aje. eh.


psssst : minggu ni kena berusaha sedaya upaya siapkan assignments yang ada.

psssst psssst : tak sabar nak cuti semester!

Khamis, 8 Disember 2011

mana mata?


i seriously miss this kid. a lot. 
named zaem. (kot ye lah spelling nama dia macam tu. zaim? zaem? as long as bunyi sama. :P)

mungkin lah naluri keibuan tu dah wujud dalam diri aku. 
sampaikan bila nampak baby comel je, rasa nak culik. nampak baby comel je, rasa macam tak sabar nak ada baby sendiri. *gatal* :P

first time jumpa dengan zaem time wedding sepupu aku minggu lepas. 
even abang zaem ni pun, sweet. 

aliff, zaem. 

both pun 1st time jumpa sebenarnya sebab jarang pun jumpa dorang ni. 

tapi part yang paling comel pasal zaem bila he acted comel macam aku. errrr :P
tapi budak-budak zaman sekarang pandai-pandai, kan? zaem baru 9 bulan, tapi dah kenal mata yang mana satu. cuma muka serious macam professor tu tak boleh buang ah. maybe sebab belum kenal  betul-betul kot. nak senyum tu tunggu lama sikit, mahal kannn. 

orang-orang: zaem... mana mata? mana mata?
zaem: (kelip-kelip mata) comel gilaa. sebab mata bulat, bulu mata lentiks. 


aku rasa aku kena berhenti sekarang. 
atau kerja lain terbengkalai. 



pssssst : rasa macam ada benda yang tak kena. 



Selasa, 6 Disember 2011

betul ke?

lately tetiba teringat.
dulu-dulu pernah dengar, tapi tak ingat sumber dari mana sebab time kecik-kecik dulu dah,

mayat yang kukunya diwarnakan akan dicabut time dimandikan.
anyone, betul ke?


yang ingin mengetahui.

Isnin, 5 Disember 2011

weekend.

i miss my mum, and i seriously do.
sepatutnya weekend lepas ada trip pergi johor. kekdahnya dah tiap-tiap weekend lepas cuti raya haji hari tu kitorang pergi field trip. kalau jalan-jalan saje takpe, ni kalau dah pergi trip kepala tak tenang sebab kena fikir tests dan reports dan assignments dan presentation yang beratur menunggu, apa pun tak jadik. apa pun tak boleh. lagi-lagi bila poket kering. kering tapi kuat makan.
dan beberapa hari sebelum tarikh ke trip johor, tetiba ada announcement trip was cancelled.
aku lah tu antara orang-orang yang happy bila dapat tau trip batal. sebab boleh jumpa ibu. walaupun hari tu tak dapat balik rumah pun, sebab 2 hari kat rumah macam tak cukup. kebetulan weekend lepas kenduri sambut menantu cousin aku kawin, dan ibu attend majlis tu.
hari tu, walaupun penat merewang, tapi best sebab aku suka suasana kenduri. walaupun melekit badan, tapi best. ah, emosi terganggu. *tetiba*
dan sejak-sejak sepupu aku dah ramai kawin, dan dan rasa macam tak sabar nak tunggu abang aku kawin.

tapi sayang, sepanjang hari tu fon memang tak melekat dengan aku. jadi gambar pun tiada.
dan tidak juga sempat bergambar. hanya sempat curi-curi masuk gambar pengantin. terkilan jugak sebab tak sempat bergambar dengan pengantin, means tak sempat nak curi aura pengantin sekali. hiks :P

i just loved the previous weekend.
meeting awesome babies.
jumpa sedara-sedara yang tak pernah jumpa.
dan paling penting met ibu. walaupun tak lama, tapi at least rindu terubat. kan?

though dugaan time nak balik tu punya lahhh.
tertinggal bas, okkk. nasib baik time tu ada orang teman sekali. nasi baik tu sebab time tu duit dalam purse ada 3 ringgit je untuk beli tiket baru. kalau nak cucuk pun tak sempat lah sebab atm pun jauh. itu pun at first dah give up nak beli tiket baru lepas terlepas bas pertama tu. tapi time tengah nak mencari teksi tu tetiba ada konduktor bas duk laung 'ganu, ganu', harapan mulai bersinar kembali. alhamdulillah ada rezeki jugak nak balik, seat bas time tu banyak gilaa kosong.

jumpa ibu claim duit.
ngeh ngeh.  :P




pssst : waiting for photo with zaem to be uploaded.

psssst pssst : banyak yang tidak terluahkan dan kadang-kadang adalah lebih baik ia tersimpan rapi dengan hanya Dia yang tahu.

pssst pssst pssst : hati tolong bersabar. marah dan sakit hati tolong pergi. (astaghfirullahaladzim..)

tiba-tiba

rasa macam sekejap je masa berlalu. 
rasa macam baru semalam hari jumaat, tup tup sekarang dah masuk isnin. kerja banyak yang belum setel. 
sepatutnya sekarang dah tido sebab mata mengantuk dan esok kena bangun awal. or else, aku akan menyesal sebab membazirkan waktu pagi yang sangat berharga kalau bangun lewat. 
tapi.. ah banyak betul tapi nye. 
rasanya sekarang kena study untuk test lusa. 
maka selamat study. 
dan tido.

dan jangan lupa doakan saya. kebaikan dan kejayaan untuk saya juga. :)


testing. 

pssst : alhamdulillah. 


Khamis, 1 Disember 2011

disember

hari ni 1 disember, alhamdulillah, bermula dengan baik. 
hari ni macam sangat kontra kalau nak dibandingkan dengan semalam. 
semalam punyaa lahh rasa macam tak tercukup masa, sampaikan nak pegi makan pun rasa bersalah. tapi apakan daya, makan tetap makan. sebab tu berat dah naik sekarang ni, tapi payah bebenor nak turunnya. dah malas dah nak cerita pasal berat. sebab mood sekarang tengah kurang baik, kang tak pasal-pasal rosak terus mood haku. errr. 

tengok lah kang kalau rajin update lagi. 
tapi layan video ni dulu. 


this video untuk assignment kenegaraan hari tu. 
group aku punya dah present. tapi tak boleh pulak nak upload video kat sini. 
tapi kalau boleh pun, macam nak letak je kann. hiks.



psssst : esok nak balik. bawak baju yang taknak pakai. nanti nak balik untuk cuti semester senang. memandangkan kali ni punya cuti kena bawak balik semuaa barang. semester depan dah kena pergi praktikal hoi. 

pssst pssst : sekarang dah bulan 12. nanti dah masuk tahun baru. usia makin hari makin tua. 

Ahad, 27 November 2011

salam maal hijrah 1433H.

Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah
Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta
Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman
Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah
Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta
Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman
Untuk Sepanjang Zaman
credit sini

how i wish i could write longer. tapi tak berapa nak boleh sebab banyak gilaa kerja yang belum siap. baju belum berbasuh pun berlambaksss. erat pun naik mendadak. errrr. 
semalam sampai hostel dari pulau pinang, terus tido tak mandi tak apa. basuh muka pun tak. penat tu tak ada lah sangat, tapi sebab kenape entah tiba-tiba kena serangan cirit birit. makan 3 kotak pil chi kit tek on pun tak hilang-hilang, sampai lah tengah hari tadi. tapi i bet tu one of the PMS lah. ke macam mana? atau mingkin jugak sebab ada makanan yang masuk ni tak ngam dengan perut. tu yang jadi kucar kacir perut haku. kesian perut ai. semoga lepas ni boleh jadi makin kempis. :P
aku cuma tak nak cakap banyak for this entry, sebab nak setelkan keje lain dulu. kang agak-agak rajin, haku update lagi. 
salam maal hijrah 1433H.
semoga kita menjadi muslim yang lebih baik dari hari ke sehari.
dan azam dan impian kita yang terbuat tidak hanya tersimpan dalam kotak hati dan fikiran, tapi turut juga terlaksanakan. insyaAllah, kita sama-sama berhijrah ke arah yang lebih baik. :)
psssst : terima kasih 'sedara' tini for the penang guide. n penang is such a historic state kan. bangunan-bangunan dia make me feels like i'm in malacca. 
psssst pssst : tiap kali balik trip, pegi timbang tengok-tengok berat naik. same as lepas balik dari penang, i weighed, n increasing again. kalau macam ni, semoga trip ke johor khamis ni bakal tidak jadi. :P
psssst pssst pssst : dah makan nasik kandaq, tapi tak sempat makan pasemboq ngan char kuey tiaw. tengok lah bila pulak akan pergi sana. tapi yang penting, lepas ni aku patut berkira-kira untuk makan kat kedai mamak. hiks

Khamis, 24 November 2011

half of my heart. john mayer.






i just couldn't stop listening to john mayer's.
and i couldn't help myself to continue study. 

i gotta go now. 
hello bed!


pssst : esok puasa, jom?

Rabu, 23 November 2011

current

aku sepatutnya study sekarang ni.
esok ada presentation, ada test. malam gerak pegi penang.
tapi malas nak packing tengok lah esok lepas kelas kot-kot sempat nak packing.
sebab macam tak de feeling nak pegi sana. maybe sebab hujan.
takpe #harimaumuda, walaupun kalah, tapi menang kalah adat permainan.
walaupun penat lagi, tapi still mantop sebab 2 gol je yang bolos. *tetiba* walaupun tengok bola thru twitter je. :P

oh ye, kampus uni aku dah banjir.
rumet aku pegi kelas tadi bagitau yang air dah naik, takat peha dia.
fine, dia yang tinggi pun takat peha, aku yang rendangcomeyanggun ni, apatah lagi.
fine, esok kelas dari pagi sampai petang. kena bawak everything extra. including inner part punya pakaian.
aaaaa, aku more kepada geli sebenarnya nak harung banjir-banjir ni.
sebab over-imagine.

eh, sudahlah fatin.
walaupun berangan esok kelas cancel, tapi ah, kalau kelas cancel.
kalau tak cancel? kau nak jawab hape test esok?
so sekarang study. err, tapi hafal kot.
anyone tau sistem blaja kat bangla macam mana tak? lec subjek ni dari bangla. dan dia nak jawapan exam kitorang sama macam dalam notes yang dia kasi.

fatin, please don't give up first.
belajar lillahitaala. jangan pesongkan niat!

to those reading this, please, please please, pray for me!
terima kasih orang-orang baik! :)


pssst: risau nanti pergi trip hujan lebat sampai banjir sampai banyak jalan kena tutup.

psssst pssst : o Allah, i need You forever. :')

Selasa, 22 November 2011

menang hoyeah.

kalau diikutkan, aku tidak lah gemor tengok bola sepak. tapi when it comes to malaysia, tak minat pun boleh terus minat. walaupun aku ni tak reti pun nak tau macam mana offside ke apa, tapi bila dah minat tu, lagi-lagi kawan-kawan pun asyik cakap pasal bola, terus boleh tahu. dan terus minat. tapi bila ada team malaysia dengan ganu je lah. :P

firasatnya macam dah tak berpeluang nak tengok final malam ni gara-gara tiba-tiba tadi pukul8 ada kelas ganti yang should be habis pukul10. tapi sebab lecturer kata, 'it's hot here. do feel hot too?'. kitorang ni hot tu memang dah hot, tapi lagi hot bila tengah lecture tu boleh pulak dengar orang sorak golll banyak kali kat kafe. mau tak panas vontot?

lalu lecturer cepatkan lecture, lalu boleh lah pulang awal.
dan tengok bola sudah pasti.

punya lah excited bila malaysia menang final bola, dah macam malaysia juara sea games. fuh.
apa pun, tahniah harimaumuda. khairul fahmi walaupun dirimu penuh dengan gosip, namun kau tetap hebat.
badrol pun apa kurang hebatnyaaaa. opsss. :P


psssst : lagi satu malam untuk korbankan waktu tido. just for tonight malam esok boleh qada tido, sekali dengan jamak tido untuk malam seterusnya. ok nescafe sila masuk dalam mug sekarang! (senang idup kalu semua benda boleh dapat hanya dengan mengarah sahaja. :P)

psssst pssssst : proud to be malaysian. :)

Sabtu, 19 November 2011

upload

dari tadi aku duk upload gambar, tak lepas-lepas. menyirap tu menyirap la jugak.
tapi dah namanya wi-fi kat sini, bukan kat rumah kann. kalau kat rumah boleh bukak u tube banyak-banyak, download suka-suka hati, tapi kat sini tak boleh ye. nak tengok  you tue pun tak mampu. harap maklum.
lepas tu bila tengok kat fb semua orang nak cakap pasal latest video matluthfi, terus tak senang duduk. rasa macam loser bila tak dapat tengok, lalu join P1 roommate jap just untuk tengok video matuthfi je. sanggup okkk.

dan sekarang, disebabkan tak boleh nak upload gambar, maka tak apa lah.
kiranya hanya setakat ini coretan saya yang semakin menembam ini. tensi usah dikira sebab tak suka tengok cermin bila menembam sebegini. rasa macam nak tarik-tarik semua lemak ni keluar.
niat hati nak pergi gym, tapi kerja banyakkk, ada exam. maka harap maklum.


yang sedang berusaha ingin kurangkan lemak,
syira nama glamor. :P

Khamis, 17 November 2011

full

full di sini bukan lah bermaksud oh saya kenyang. itu pun ya sebab field trip penganjur sediakan makanan macam pehhh-hancus-diet-haku. tapi itu kan rezeki, maka selepas ini boleh lah berdiet. no nasik. errr.

maka sekarang baru sahaja tiba dari field trip. letih usah dikira. letih dalam seronok. seronok tapi letih. begitu kaedah dia. so sekarang, nak update pun rasa macam nak tutup mata walaupun memang lah tak ada orang kesah kalau aku tak hapdet pun. tapi yeah, saje nak feeling retis kann. :P

gambar ada banyak. tapi sayangnya bukan dalam fon sendiri. so kamera orang lain secara otometik nya kaedah dia seperti kamera ku sendiri jua. makna dia macam apa pun gambar haku wajib ada. banyak.

so nak update panjang-panjang pun macam #$%^&. banyak kerja pulak balik ni. assignments presentations test semua nak ada minggu depan. dan khamis nanti penang turn punya field trip pulak. so, orang penang? hehehe. boleh lah bawak ai pergi makan-makan sikit. :P. cop, ada ke orang penang baca ini?

ok lah. rasanya katil dah dari tadi aku ambik wuduk nak solat isyak ni.


psssst : masa tolong bergerak lambat sikit sebab banyak benda yang saya kena catch up sekarang.

dan makanan ini seakan-akan terngiang-ngiang. 
aaa. bila lagi boleh dapat makan ini lagi??? 
sedap sampai tak diet pun takpe. hiks

pssst psssst : aku dapat rasakan berat kali ini makin bertambah. sedangkan time field trip gunung stong yang buat keje kerah tenaga segala pun berat naik, inikan pula field trip yang cuma tengok tempat dengar taklimat. aaaaa, bosan lah cakap pasal berat je! kenapa berat naik bila makan banyak? u tell me why. -.-'

Ahad, 13 November 2011

doa dhuha

Bismillahirrahmanirrahim

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

\
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, 
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah, 
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, 
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.


pada Allah diserahkan segala usaha yang telah dibuat.
semoga diberkati dan dirahmati.


pssst : esok field trip ke kedah-perlis-cameron-lojing. errr, yey? :P

Sabtu, 12 November 2011

study

aku mahu study
like seriously
tapi mata seakan mahu stido.

aku ingin study
memang benar
namun hati seakan mahu menjerit.

aku ingin study
iya sungguh
tapi minda seakan melayang
memikirkan perkara yang penting-penting.

aku ingin study
ah tak boleh jadi ni
dan kini sila lah menjauh lappy dari saya.

iya benar,
saya sedang homesick.


yang benar,
gadis cun. (sila jangan muntah)

terer

terer di sini bukanlah bermaksud seperti terrorist dan yang seangkatan dengannya. tapi bermaksud terer (?). - cakap jangan lah belit sangat, fatin.
kalau kat uni, sebab tak ada kereta sendiri seperti orang lain yang bawak kereta yang mampu pergi ke mana-mana pun senang tanpa sewa kereta, so aku kena sewa kereta. lebih murah la kiranya kalau nak compare kalau naik prebet.
kereta sewa - 1jam rm5. boleh pergi banyak-banyak tempat.
prebet - sekali panggil rm15 biasanya. hanya 1 way
terdapat jurang perbezaan yang nyata di situ ya.

so satu hari ni, aku sewa kereta pergi cari-cari barang sikit. balik tu, time hantar kereta, tetiba pakcik tu cakap,

pakcik : laju awak bawak kereta eh.
aku : hah? (dalam hati dah cuak ni takut kena marah)
pakcik : tak.. tadi pakcik pergi bandar ada nampak awak bawak kereta. lancar je. boleh kata terer lah awak bawak. jalan nak masuk parking tadi pun awak boleh masuk.
aku : ohhh. heheheh (padahal dalam hati dah kembang berapa mangkuk entah. sebab dah kembang sangat kann. :P)

kalau ibu, selalu bebel kat aku time drive sebab ibu kata aku bawak laju. 90km/j je kot. laju apa nya. maybe sebab ibu pun dah berumur kot. so semua macam kena hati-hati. nak jaga-jaga semua. tapi kang kalau bawak slow kanggg, ngantuk. so laju tetap laju, kang agak-agak ibu dah nak start bukak mulut, slow lah sikit. tapi nampaknya sekarang, ibu lebih banyak TERtidur dari bukak mulut. so kalau nak bawak laju sikit tu kiranya macam tak ada hal sangat lah. ngeh ngeh.

sebut pasal laju, teringat time mula-mula dapat lesen dulu. stail ibu, ibu kurang nak bagi kitorang drive sangat bila baru-baru dapat lesen. kalau bagi pun, yang dekat-dekat je contoh pergi kedai ke, pasar ke.. gitu. sebab takut lah jadik pape time kitorang drive tu, sebab time tu eksaited dapat lesen kann.

nak dijadikan cerita, lepas dah dapat lesen semua, aku join nasyid untuk satu persatuan ni. tengah cuti spm kann. elok jugak kalau join aktiviti-aktiviti macam tu. perasan suara sendiri sedap satu hal. dah practise semua, masuk pertandingan semua, team nasyid kitorang menang. dan penyampaian hadiah tu buat kat pulau wan man. kalau dari tempat aku nak pergi sana busuk-busuk pun ada lah dalam 2 jam jugak. kitorang pergi banyak-banyak kereta lah sebab semua pun pergi kan. aku pun naik lah kereta akak ni. kitorang gerak time tu dah lepas maghrib kalau tak silap. sampai-sampai sana, bagi hadiah semua ada lah persembahan lain-lain semua, lepas tu dalam pukul12 macam tu, kitorang gerak balik. singgah-singgah makan dulu, then baru betul-betul balik.

time nak balik lepas makan tu, tetiba akak tu cakap, eh fatin awak drive lah. akak nak gayut dengan boifrengg. (time tu zaman hotlink rm2 boleh cakap sampai pagi) aku ni apa lagi. kalau kat rumah bukan selalu ada peluang macam ni. tapi memula tu ala memalu kucing lah jugak, tolak-tolak ayam. mulut kata taknak taknak tapi dalam hati pehh menggeletiks nak. tapi sebab keta akak tu pun manual kan, nak bawak pun macam tak yakin. so aku cakap lah kat akak tu, aku tak konfiden sangat-sangat bawak manual. sebab time test ngan JPJ dulu pun aku hampir hampirrrrr kandas kat jalan raya. fuh, selamat 60hengget haku. dan akak tu dengan gambel nya cakap, tak pe nanti awak tekan clutch, saya tukar gear. pehh, akak tu pun sanggup. nak gayut dengan boifreng punya pasal kann. (untunglaa ada boifrennn.:P)

so aku pun seperti yang diperkatakan tadi, bila akak tu cakap tekan clutch, aku tekan dan dia tukar gear. macam tu la sampai dah nak sampai rumah pun. laju tu jangan cakap lah. 120km/j je tapi. tapi still laju lah bagi aku yang first time bawak keta ni time tu. tetiba tengah syok syok drive, ibu call, mau menggelupur nak angkat. aku tak de pilihan, aku suruh akak tu jawab. ibu tau je aku tengah drive, terus mintak aku tukar. mulut memang lah kata haa ok ok tukar lah ni tukar. tapi tak de de. peluang macam tu, takkan nak lepaskan?

so speed maintain 120km/j, sampai lah kat traffic light nak u turn balik rumah aku ni, tetiba sekumpulan lembu ada banyak-banyak pukul 2 okk. lembu sape entah. dan sebab time tu aku tengah laju disertakan jugak dengan lembu yang banyak itu, aku pun telah brake dan tekan clutch serentak dah sampai terangkat vontot okk, harapannya dapat mengelakkan kereta daripada melanggar lembu-lembu tersebut. namun harapan tinggal harapan lalu aku terlanggar jugak sekor lembu ni. tapi tang kepala je la. tak kuat mana pun cuma lembu tu terteleng la sikit. dan serentak dengan itu jugak, kereta termati. nama aku nak turun pergi check kereta? tak laaaaa. start enjin balik tak dapat. banyak kali start pun tak dapat. tapi akak tu still boleh relax, dia cakap alaaa relax laa. tak pe.. tenang slow slow. aku ni dah gelabah tak hingat dah ni. sorry pun banyak kali dah tak berhenti. last last boleh start. fuhh, sepanjang jalan nak balik rumah tu aku dalam hati punya lah cuak mintak-mintak kereta tak kemek ke apa ke.

sampai je rumah first thing first aku check kereta dulu. fuhh, nasib baik okk keta tu tak de pape. kalau kemek? mane haku nak cari duit nak ganti????? tapi salute lah akak tu, siap boleh gelak-gelak lagi. kesian lah jugak kat orang yang duduk seat belakang, memang pening habis aku rasa. dah time selekoh pun aku tak brake. laju plak tu. haha. lepas bagitau ibu, hambiiikk. nasib baik dah pukul 2 lebih, tenaga nak bebel tu nak kurang. :P

kenangan tu antara kenangan yang aku tak boleh lupa. serius. bila dikenang-kenang macam ni, memang ah lawak. tapi kalau time kejadian tu, cuak ada lah.

aku dah pernah langgar lembu. anda bila lagi? (sila lah tampo aku sekarang. :P)



psssst : test test test. aaaaaaaaaa. banyak lagi tak baca.

pssst psssst : agak-agak kalau aku stay kat rumah untuk minggu ni je pun tak pe kan?

Jumaat, 11 November 2011

11.11.11

masuk ni dah berapa kali ibu suruh aku packing baju (hai ibu, macam halau jek? :P), tapi dari tadi mood nak packing baju barang semua macam tak ada. yang ada hanyalah rasa macam nak buat benda lain selain packing. contoh macam... err, nak aku kasi contoh ke? :P
ni feeling nak balik hostel pun sikit pun tak ada. rasa macam nak stay kat rumah je. taknak balik sana, boleh? boleh blah. penat tadi pergi wedding kawan sekolah rendah pun belum hilang lagi. nampak gayanya, berdasarkan tarikh yang agak kelihatan cantik berbanding tarikh-tarikh sebelumnya ni menjadi pilihan ramai untuk kawin. ok, maka tahun depan kemungkinan untuk bayi-bayi comel melihat dunia juga adalah agak tinggi nampaknya. hiks.

tahniah along. i'm happy for u. :)

along salah sorang dari kawan rapat lah kiranya time sekolah rendah dulu. dulu kan aku time darjah 5 baru masuk sekolah biasa. so tak kenal ramai kawan sangat. kalau ada pun, kawan sekelas dengan pernah sekelas, kawan-kawan pernah sekerja, dan juga jiran tetangga gituu. lepas tu bila sekarang kalau terserempak dengan siapa-siapa ke, lalu ditanya kenal tak si polan anak si polan ni? lalala. memang lah saya tidak kenal ye. melainkan kalau tengok muka ke, insyaAllah la ada kenal sikit-sikit. sikit-sikit tu as in pernah terserempak ke apa ke. kadang sedih la jugak kat diri sendiri bila time raya kureng kawan nak beraya. sobs.

rasa macam tak percaya along dah kawin. padahal time sekolah dulu gosip sama-sama, nganjing budak laki manja dalam kelas sampai nangis sama-sama, makan sama-sama. lepas tu macam mana ntah, time sekolah menengah gaduh pasal benda kecik, terus lost contact sampai awal tahun ni kalau tak silap. well, budak-budak kataaa. bila ingat balik termalu sendiri. tapi tu semua kenangan dan pengalaman yang boleh mematangkan dan mendewasakan. :)

dan setelah ditapis-tapis dilihat-lihat, gambat ini je paling elok sikit. 
yang lain-lain semua buat aku nampak gemuk. aaaaa. 
harap-harap gambar aku dalam kamera photographer elok lah sikit hendaknya. -_-"

akhir kata, selamat pengantin baru nor shazlida zainudin dan pasangan. semoga bahagia dan kekal hingga ke anak cucu. dan tidak lupa juga kepada semua pengantin yang kawin hari ni, selamat pengantin baru. :)


pssst : malasnya nak packing..... taknak balik sana, boleh? sebab malas. malas, PLEASE GO AWAY. 


Selasa, 8 November 2011

cantik

cantik itu subjektif. semestinya. 
ada yang nampak kurus kering sangat-sangat itu cantik, ada yang nampak sebaliknya.
ada yang nampak gelap itu cantik, ada yang nampak cerah tu pulak yang cantik.
ada yang nampak laki rambut panjang itu hengseng, ada yang nampak sebaliknya.
ada yang nampak perempuan pakai baju kurung tu sexy, eh sexy tang mana nya?
ada yang nampak orang pakai make up cantik, ada yang nampak aku cun. eh?

apa yang dikatakan kat sini, cantik tu subjektif. pandangan mata setiap orang berbeza. taste lain-lain. kalau sama je taste semua, tak ke naya? contoh lah kan, kalau semua orang pun meletakkan sesuatu yang cantik tu hanya pada aku. contoh laaa. tak payah la nak mencebik sangat. :P. kang tak pasal-pasal semua pun nak berebut aku. tak semestinya kalau kau nampak aku cantik-anggun-cun (haha. matiklaaaa puji diri sendiri :P), orang lain pun nampak yang sama. ada orang nampak aku sebaliknya. macam tu jugak, kalau kau nampak dia tak berapa  nak cantik macam yang kau idam-idamkan, tak semestinya orang akan nampak yang sama. ada orang nampak dia cantik.

Allah ciptakan semua cantik. cuma kang kita pulak yang menilai macam mana. cantik ke, tak cantik ke, busuk ke.. sebab apa? sebab cantik tu subjektif, tak sama dari sudut pandangan setiap manusia. dan tiba-tiba aku terfikir. siapa lah kita ni nak mempertikaikan itu ini. lagi-lagi ciptaan Allah? setiap yang ada, terdapat hikmahnya. macam masaelah. walau perit mana pun, walau busuk mana pun dugaan tu, akan ada hikmah yang terselindung di sebaliknya.(motivasi untuk diri sendiri)

Perbaikilah akhlak diri sekaligus, anda akan kelihatan cantik pada pandangan Allah dan pandangan manusia - MyIslam

ya, saya sedar saya sudah mengembang dengan jayanya.
maka sekarang saya sedang berusaha untuk kurus kembali. 
*tetiba*


psssst : ramai yang tegur kepulangan aku kali ini membawa sedikit isi yang berlebihan. baiklah selepas ini akan dibuang kembali. =.='

pssstt psssssst : hati tolong jangan berputus asa, stay strong and remember, Allah is always there for u. 



Ahad, 6 November 2011

salam aidiladha



Utk N. Ibrahim mnymbelih tdklah susah. Nmn utk mghadapi rasa kasih anak yg dikorban itulah yg sukar. Krban prasaan paling getir dlm hidup.

Adha adalah simbolik jiwa yg sanggup bersusah krn Allah. Ia satu langkah spy kita terus berkorban dlm hidup demi akur kehendak Allah. @realDrMAZA

selamat hari raya aidilhadha untuk semua. 
how's your raya? aku punya so far alhamdulillah. :'). banyak peristiwa yang meng-haru-kan hari ni. setiap orang ada dugaan masing-masing. ada yang diuji dengan kesenangan dan juga sebaliknya. masing-masing dugaan tu antara ujian untuk kita, sama ada kita ingat Allah ke tak. aku bukan lah baik pun, banyak dosa yang tercalit. tapi mesti kena ada usaha untuk berubah (ingatan untuk diri sendiri). sesungguhNya Allah Maha Mendengar akan setiap doa yang tertitipkan. sandarkan segala harapan kepadaNya, Dia Maha Mengetahui segala yang terbaik untuk kita. 

lately banyak yang terlintas dalam ingatan. akan dosa-dosa lalu, masa depan, etc. semoga segalanya dipermudahkan olehNya. 

sekarang, setiap kali tengok gambar mekah ke, video ke, rindu hadir membuak-buak rasa macam nak pergi sana sangat-sangat. rasa macam naaaakk sangat. 

dan, semoga setiap pengorbanan yang telah dibuat setakat ini, walaupun sedikit, akan dipandang, diredhai olehNya. :')


psssst: kawan sekolah rendah hantar kad kawin, dia kawin jumaat ni. tahniah, kawan. doakan untuk ketibaan waktu aku juga. :)

Selasa, 1 November 2011

following list.

apahal list blog yang aku follow semua ni hilang ni????????????????????????????????

hajah-to-be

lagi dua hari nak balik. lagi 4 hari nak sambut raya haji. raya haji tahun ni will not be the same as previous years due to some reasons yang memang tak boleh nak elak. nop, bukan sebab ibu pergi haji. tapi sebab alasan lain. (dey, beria nak berahsia. :P) dulu time ibu pergi haji time tahun 2005, first time lah tu raya tanpa orang tua. tapi sayangnya, aku dah lupa macam mana. yang aku ingat, aku ada buat kerja gila. esok nak raya haji, aku baru sampai rumah dari kelantan. like seriously, memang kerja gila. budak-budak baru nak up. ehh. :P

tapi bila cakap pasal mekah, rindu nak pergi sana lagi. time tu buat umrah je. dan tak berapa nak matang lagi time tu. dan bila tengok kawan-kawan pergi sana, hati rasa macam naakkk sangat pergi sana lagi. even tak pergi for haj pun, umrah pun takpe. tapi buat masa sekarang hanya mampu berdoa, moga smurah rezeki dan dapat pergi sana lagi satu hari nanti. amiin. :')

ibu pergi sana time akhir taun 2006. dan sepatutnya aku pergi sekali. ibu ajak pergi sekali buat teman jugak. mula-mula aku macam eksaited la jugak nak pergi. then pergi daftar haji semua. tapi tiba-tiba taknak pergi bila dapat surat dapat tempat untuk pergi haji. time tu awal tahun 2006 lah kiranya. ke akhir tahun 2005. either 1 lah sebab lupa dah. tapi macam mana entah lepas dapat surat tu, tiba-tiba aku taknak pergi. konon sebab takut ketinggalan belajar for spm. rasa macam budus sangat. padahal time spm pun tak dapat stret A1 gak. zzzzzzzzzzzz. bila ingat balik, rasa menyesal sangat sebab peluang dah ada. tapi dilepaskan macam tu je. tapi bila fikir-fikir balik, tapi ada hikmah di sebaliknya. kan time tu aku kat asrama. tak pergi kursus haji semua. Allah tau yang aku belum fully prepared nak pergi tunaikan rukun Islam ke 5. insyaAllah, suatu hari nanti, ada rezeki, pegi jugak sana. insyaAllah mudah-mudahan Allah makbulkan doa aku. amin cepat!

aaa. tetiba terbantut tak tau nak tulis apa bila teringat dosa-dosa lalu. bila teringat zaman jahiliah dulu-dulu.

aaa, perut jangan lah sakit. lagi-lagi time sejuk macam ni.

remind to myself: Jangan sesekali menyesal. Jika ianya baik, itu adalah rahmat Tuhan. Jika ianya buruk, itu adalah pengalaman. - HamiAsraff



pssst : lepas cuti raya haji nanti banyak gila benda nak setel. test berlambak. kuiz beratur. aaaaaaaaaaaa. baiklah fatin, sila STUDY SEKaRANG.

pssst psssst : semoga hari esok lebih baik dari hari ini. dan semoga saya jadi muslimah yang lebih baik dari hari ke sehari. please, ya Allah.

psssst psssst pssst : dan hello kedah, perlis, unimap, cameron, johor, penang, lojing for field trip! semua tu adalah lepas raya haji juga, maka setiap weekend saya adalah outstation. zzzzzzzzzzzzzz.

psssst psssst pssst pssst : i'm addicted to gym now.

errrr, banyak lah pulak pssst nya. :P

okbai.

Khamis, 27 Oktober 2011

age and size


"Act your age, not your shoe size." -Uptown Girls

:P

amazing; sungha jung



he's amazing. like seriously.
aku baru je tau pasal sungha jung. once tengok his videos, terus fall in love. fall in love kata kauuu~

secara basicnya, aku ni bukanlah minat sangat tang mamat mamat korea ni. minat pun ada la sikit-sikit. tengok drama, hero macam hengseng sikit ke, sweet sikit ke, cair lah skejap. lepas tu lupa. tak ada lah minat beria. light light je. mungkin sebab aku ni cepat bosan. tak ada nak minat lama-lama unless for certain things. ada lah yang aku minat betul-betul. cuma tak ada lah fanatik habis. macam mana nak cakap eh?

kita pendekkan saja cerita, sungha jung ni terer habis.

kenapa budak-budak zaman sekarang semua terer-terer ni???? aaaaaaaaaaaaaa.
maka, lepas ni aku akan lebih kerap ke bilik tini for guitar lesson. walaupunnnnnn jari kakuu. :P



pssst : to tell or not to tell?

psssst psssst : #untung laaaaaaa

backspace

it's been awhile i'm not updating this blog. walaupun macam ade-haku-kesah-kalau-kau-tak-update-pun? tp still, aku rasa macam janggal pulak bila tinggal belog ni lama-lama. (lama ke?) tak kisah la mana-mana pun, tapi belog persis terapi pada aku. bila aku down, aku cari belog. bila aku boring, aku cari belog. bila aku nak cari rezeki, pun aku cari belog. thus tak patut kalau aku nak tinggalkan terus. no, never. 

even sebelum sebelum ni, aku ada lah jugak hati nak update. tapi setiap kali taip sikit, backspace balik. taip sikit, backspace lagi. dan begitulh seterusnya yada yada boring. 

anggap sahaja lah ini permulaan kepada kerajinan yang jitu. tapi biar aku sedut udara rumah sepuasnya dulu walaupun takkan pernah puas pun. hiks. yeah, sekarang saya adalah berada di rumah. aku plan tak balik rumah pun sebenarnya sebab next week pun balik lagi for raya haji n midterm break. but then ibu asked me to come home nak tak nak balik lah. tak sampai hati untuk taknak balik tu. though time ibu aku cakap tak balik la apa da, even time dah dalam bas nak sampai rumah dah pun i still acted like aku kat hostel yada yada. lepas tu ibu terkezut haku tiba-tiba sampai rumah. well, sweet tak ai? :P

dan rasanya setakat ini sahaja coretan saya untuk kali ini. sudah tiba agaknya masanya untuk saya pergi beradu. agaknya lah. kang kalau tak mampu nak lelap, boleh lah belek notes seimbas dua. dan kemudian mungkinlah mata akan terkelip lalu sedar-sedar dari kelipan tadi lalu kepelikan, 'aik, dah pagi?' :P


psssst : apa yang berlaku sekarang macam sukar untuk dipercaya. banyak manipulasi kekdahnya. 

psssst pssst : hope for a better tomorrow. :)

pssst psssst pssst : 1st day off consuming Yoli pH alkalete. let's see what it will be going, if there's any positive improvement occur. as in aku bukan orang yang senang senang nak consume any health suplement products, sebab utama, takut gemuk. sebab kalau lepas-lepas, everytime aku makan any vitamins, nafsu makan membuaks buaksss. tapi since keadaan sekarang needs me to consume these health products thingy, so aku try. wish me luck. (luck which refers to agar aku tak hangat-hangat taik ayam. :P)


Sabtu, 22 Oktober 2011

#random

lately macam banyak perkara yang berlaku. either kau suka ke, tak ke, yang berlaku tetap berlaku. even nak luahkan macam mana pun taktau. life been macam tunggang terbalik with no reasons lately. errrrr.

aku nak cerita banyak benda.
pasal menang naturethon.
pasal panjat gunung angsi.
pasal jumpa ustaz lukman.
pasal gunung stong which dah lamaaaa dah semester lepas tapi rasa macam nak tunjuk jugak sebab berjaya pegang kelawar even yang dah mati.
pasal hidup aku.
pasal banyak benda, walaupun yang listed above pun macam bosan. hiks.

i wanna write more, but the my heart isn't here with me. i just dun feel me deep inside. rasa macam lose something and rasa macam serba tak kena since that day. no, it's not bunga-bunga cintan punya pasai. :P

pssst : aku perlukan nasihat yang berunsurkan keagamaan yang boleh membawa keinsafan dan lebih ingat pada Maha Pencipta.

psssst psssst : rasa bersalah. kenapa lah tadi terlebih berani. T___T


Rabu, 19 Oktober 2011

mahu

saya mengantuk,
dan saya mahu tidur.

saya lapar, ingin makan,
tapi saya mahu kurus.

saya pokai, dan saya masudkannya,
dan searang saya mahu uwang.

zzzzz.

psssst : ini lah kaedahnya nak update tapi taknak. errr, macam mana tu?

Ahad, 16 Oktober 2011

lupa

aku tak suka time aku lupa. sebab bila lupa rasa macam loser sangat apa benda kecik macam tu pun tak boleh nak ingat ke? mungkin lah sebab aku banyak ingat benda lain sampai yang tu pun terabai. sampai keterlupaan. lagi satu kalau perangai aku time lupa tertinggal barang ke apa, aku rasa dalam ramai-ramai adik beradik ke, kawan-kawan ke, perangai aku yang macam mintak penendang. sebab aku cepat gelabah. yes, that's the word. tapi aku rasa sekarang ni dah macam kurang sikit kalau nak compare dengan masa-masa dulu.

dan sekarang antara perkara yang aku tidak gemar berlaku.

hari ni sepatutnya aku puasa ke tak?
aku komfius sebelum tido semalam aku ada niat nak puasa ke cancel?



psssst : harap sindrom ni berkurang segera.

Sabtu, 15 Oktober 2011

quotes of the day.




Don’t worry about hard times, because most of the lessons we have in life come from changes and mistakes

Atas kasih sayang Allah jua kita bertemu dengannya dan atas limpahan kasih-Nya jua kita dipisahkan bersama hikmah yang tersembunyi.


pssssst : banyak kisah dapat kehidupan ni sebenarnya. 

pssssst pssssst : semalam tengok cerita bini-biniku gangster. ada certain part yang dorang konon nak buat lawak, tapi tak faham. ke kitorang tak berapa nak laju nak faham lawak dorang? kecuali part lawak sam laa. nasib tak tengo kat wayang. kalau tak, burn macam tu je duit kann. hiks

Jumaat, 14 Oktober 2011

14 oktober

dia cantik
dia kuat semangat
dia baik
dia yang over risau time saya sakit yang sedikit
dia kerja keras
dia selalu tak kasi saya drive laju-laju
kami selalu gaduh, tapi baik balik. ya, sebab saya keras kepala. :P
dia selalu nasihatkan saya itu ini, walaupun banyak antaranya yang saya tak dengar. saya kan selagi orang kata jangan, selagi itu saya buat. :P
dia insan terlama yang saya pernah jumpa, sebab tu saya kurang yakin dengan bff segala. sebab apa pun, dia jugak yang bisa tenangkan saya. apa-apa kesusahan yang saya ada, dia juga yang best.
saya suka aktiviti lasak, sukan. tapi tiap kali saya nak join, dia mesti tak bagi. tapi saya pergi jugak. lepas tu injured, lepas tu sakit-sakit. lepas tu dia mesti kata, haaa, itu lah tak dengar cakap orang. *told ya, saya bukan jenis yang mendengar kata sangat pun :P*


saya nak list banyak-banyak pun, rasanya tak termampu kot. tak termampu nak list satu hal, tak termampu nak bersabar dengan wifi yang menyakitkan hati ini. itu yang macam menduga dan sememangnya mengundang makian. serius. tapi yang paling tak mampu, nak menahan sebak tu yang paling tak mampu.


SELAMAT HARI LAHIR KE-56, IBU.

you're the best forever.
you're the toughest.
cepat balik, cepat sihat. kami mahu makan masakan ibu. :)

i'm not the best daughter, banyak buat masalah, banyak buat ibu susah hati. tapi trust me, my love for u sampai mati. I LOVE U.

cinta sampai hujung nyawa. :')


psssst : i just couldn't write more or else paham-paham lah sendiri. hati baby memang macam ni. :P

pssst psssst : mintak jasa-jasa dan hati ikhlas siapa-siapa yang terbacakan ini, doakan ibu cepat sihat. i just need that miracle sebab she deserve that miracle. she deserve to live happily at this age. please. :') and siapa-siapa yang suka berSMS, sms ibu at this number 0199627178, wish ibu selamat hari lahir and a bit of semangatv eh. dan jangan lupa bagitau anda kawan saya, kang ibu du pk pk siapa kangg. :) thanks people.

pssst pssst pssst : she might not read this post sebab she's not at home pun for almost this 1 week. undergo treatment for cancer.

YA ALLAH, sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui dan Maha Penyembuh akan tiap-tiap sesuatu. hanya padaMu aku berharap.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...