Khamis, 6 Januari 2011

sakit mata.

ada tak siapa-siapa yang pernah sakit mata bukan yang mata merah-merah kalau kau tenung mata dia kau pun berjangkit sama tu..(alhamdulillah aku tak pernah kena sakit mata macam tu).

tapi sakit mata yang bengkak kat bahagian eye-lid je. pernah tak pernah tak??

kalau nak kata infection contact lens, selama ni tak pernah kena pun. mata pulak tak merah tak apa. cuma bengkak kat eyelid dan rasa sakit sikit waktu nak berkelip.

nak kata ketumbit, tak ada pulak aku skodeng orang mandi. errr.

kiranya masalah mata aku sekarang ni berat jugak lah, sebab dia gilir-gilir tang bengkak ni. hari tu, kiri, lepas tu kanan, lepas tu ni kiri balik. pelik tak pelik tak???
tadi try google pasal eyelid bengkak ni. jumpa blog ni. mula-mula dia pun ingat dia kena infections pakai contact lens jugak. tapi rupanya sebab suhu badan panas. hmm.

nanti nak pergi klinik lah.
agak-agak nanti doc cakap apa eh??

psst : sejuk gilaa dari pagi hujan hujan hujan.

pssst pssst : aci tak kalau hari ni nak keluar pakai shades? :P

12 ulasan:

bact berkata...

kalo sakit mata tgk perkara yg menjengkelkan 2 mcm mn plak??

Alynn Notnot berkata...

hello.

i asked a doctor about this, and she said that its because of infection. it can happen to anyone, not just because of wearing contact lenses.

let me explain it to you. kulit kita (mcm kat tangan) ada liang2 kan. liang tu kalau tersumbat, and ada bakteria infect kat bahagian tu, sbb tu jadi bengkak. sbb kulit kat eyelid pun sama ada liang jgk.

sorry, im a microbiologist to be so mcm minat nak explain dkt u.

nasihat i, go see a doctor, and nnt akan dpt ubat sapu, and ubat telan.

but kalau doctor tu kata sebab lain, maybe jgk ade complication kat mana2. i used to have a swollen eyelid, sbb kena sengat lebah. doctor ckp im allergic to bee stings.

jaga diri! :)

FatinSyahirah berkata...

bact : itu kes lain tu. :P

FatinSyahirah berkata...

alynn notnot : thank u so much.. :')

bact berkata...

hahahah!~
:)

FatinSyahirah berkata...

bact : untuk kes tu, kita kaji sama-sama nanti k. hahaha. :P

bact berkata...

baek2.. :)

gua pon kdg2 saket gak mata kalo nk kena isi word verification neh
hahah

FatinSyahirah berkata...

bact : fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. hahahahaha. dah takde da word verification tuuuuu.

bact berkata...

good2!~
mcm neh la..
baru best..
kn kn kn???
kah kah kah

FatinSyahirah berkata...

bact : haha. dush dush dush!
:DD

dihadiha berkata...

saya tgh sakit mata ni. bengkak kelopak bawah. aduhhhh bila cuaca panas lagi lah sakit nak kelip. nak pg jumpa doktor risau pulak doktor kata biasa2 je.

FatinSyahirah berkata...

dihadiha : try la pegi, at least xrisau sgt kalu mlarat kangg cane? haaa