Coach Fatin di Instagram! #TeamSuriKurus

Selasa, 17 Disember 2013

The Power of Doa

Bismillah.

Aku baru sampai dari one of the best events 2013 which is Kick Off Spectacular! The energy sangat-sangat powerful masyaAllah! Rasa macam aku balik dalam keadaan berbeza sangat-sangat *terharu nak nangis*, buat aku terfikir, ini baru kick off spectacular. Nanti Spectacular 2014 camne ntah agaknya? I am really looking forward on Spectacular 2014 seriously. Fuhh. Sekarang pun rasa nervous, sebab tu tak boleh tidur dalam kepala ada macam-macam especially pasal VIP Spectacular! May Allah guide me and ease everything, ameen. :)

So berbalik pada tajuk, aku nak cerita pasal doa. Yang aku lalui sendiri, buat aku betul-betul yakin dan telus gila-gila dalam setiap doa aku. Sebelum ni pun yakin, tapi tak sama selepas kisah aku baru-baru ni. Nampak macam simple, tapi sangat sangat membuka hati. Alhamdulillah masyaAllah. (Aku sangat fail lately in the part of nak sampaikan apa yang aku nak bagitau. -___-")

Kisah aku dan nyamuk.

Ada satu malam ni, dalam minggu lepas je baru. Kan musim hujan kat Terengganu ni. So kat rumah aku memang seriously nyamuk banyak gilaa. So nak dijadikan cerita, ubat nyamuk memang takde. Ktorang memang jarang guna ridsect tu, sebab nanti ibu yang pening bau. So waktu tu dah almost 2am. Aku dah ready nak tidur dalam keadaan yang mengantuk teramat. Tapi takleh nak tido sebab nyamuk bising teramat kat telinga ni haa, dah ecane nak tido. Aku stress gila time tu. Nak keluar beli ubat nyamuk memang tak laa. Ngantuk - dah baring dalam selimut bagai - tapi takleh nak lelap sebab bunyi nyamuk. Orang yang pernah rasa mungkin boleh faham betapa stressnya keadaan tu. So aku fikir satu je. Mintak kat Allah. Aku bangun, tadah tangan berdoa,

"Ya Allah, kupohon padaMu, tolong alihkan nyamuk-nyamuk ni. Nak tidur ya Allah, tapi tak dapat ni. Tolong ya Allah."

Lalu selepas berdoa, aku baring balik. Dan amazingly masyaAllah, right after that tak ada satu pun bunyi nyamuk. Terus lelap. Subhanallah! Snanye bukan skali je blaku gitu, 2days after pun berlaku yang sama. Huhu sayang Allah! :')

Kisah aku dan bas.

Sebelum ni pun pernah, bilamana time tu aku sepatutnya dah ketinggalan bas. Bas kat Hentian Putra sepatutnya gerak pukul1.15pm gitu kalu tak silap. Tapi waktu tu aku dah kelewatan. Kul1.15 masih di LRT Masjid Jamek. Tapi I didn't give up waktu tu. Berkejaran ke Hentian Putra, mintak Allah tahan pakcik bas tu supaya tunggu aku. Memang focus doa,

"Ya Allah sesungguhnya Engkau Pemegang hati-hati manusia. Tolonglah tahan supaya pakcik bas tu tunggu aku".

Lari time tu memang nak putus kaki la kan. Penat barang berat lagi. Dan again amazingly, terus nangis sebab pakcik tu tunggu aku! Kul1.30pm baru aku sampai. Langkah pertama kat kaki bas, pakcik bas cakap kat aku, "awak ke org last ni, nasib baik saya tunggu awak." Lalu kujawab, "alhamdulillah tq tunggu saya. Nasib baik saya doa kat Allah. *sambil sengih happy*"

Since that, aku bertekad ngan diri sendiri, that whatever happen in my life, I will never give up insyaAllah, because I have Allah. Kadang aku rasa sedih ngan orang-orang yang cepat give up. Percayalah setiap ujian dan dugaan yang berlaku, ada hikmah yang terselindung disebaliknya. Tiada satu pun berlaku dengan sia-sia. Kita belajar untuk jadi lebih baik sepanjang proses tu. Everytime aku toleh balik to previous me, since the 1st time I was tested, aku boleh pilih to blame everyone. But no, alhamdulillah sangat-sangat throughout the challenges, I keep searching for opportunities, dan paling best, aku selalu dalam diam cari Allah. Aku taknak kembali ke masa dulu, tapi dalam masa yang sama aku bersyukur untuk setiap langkah di sebalik ujian-ujian tu sehingga hari ini. Till today, for d 1st time, aku rasa aku berbeza. :')

Apa yang kita dapat bila kita give up? NOTHING!

Just keep going. Usaha, dan berdoalah. Dia sangat sangat sangat hampir dengan kita.

Some People laughed at me when I chose to be strong. So what? Allah ada. :)

Aku suka bagitau team aku, apa-apa yang kita nak, doa kat Allah. Tak nampak jalan? Doa kat Allah mintak tunjukkan jalan dan usaha.

Mentor aku dalam Herbalife sokmo pesan, "kita jangan fikir sesuatu ikut fikiran logik kita je. Tak boleh macam tu sebab kita manusia, kita kerdil dan terbatas. Doa kat Allah. Kerja dan serahkan segalanya pada Allah. KuasaNya tiada batasan."

So, there's no such thing like "tak ada rezeki saya lagii" (padahal usaha pun belum. Fikir je banyak tanpa taking actions -____-")

"Saya rasa hidup saya akan macam ni je sampai bila-bila" (padahal taknak usaha)

Doa, Usaha, Tawakal.

Like seriously, kita takkan tahu the biggest potential in ourselves until we go through it. May Allah ease our journey together to success. May Allah ease and guide me to Presidents Team, a better khalifah, till Jannah insyaAllah, ameen. :')
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Selasa, 3 Disember 2013

Testing

1st trial tengok macam mana.

Never give up! :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...