Coach Fatin di Instagram! #TeamSuriKurus

Selasa, 24 Julai 2012

dah decide?

Bismillah.

Alhamdulillah dah masuk 4 ramadhan. macam mana ramadhan korang tahun ni? double the activities, double the bisnes, double the ibadah?
dalam banyak-banyak ramadhan, ramadhan aku yang kali ni mashaAllah, paling luar biasa! kurang tido, banyak berfikir, banyak bertindak, bertenaga, insyaAllah semoga bermanfaat untuk semua.

dah banyak cubaan aku nak update entry sebenarnya. tapi most of the time, dah halfway, aku delete pastu close page. haha. pastu fokus kat benda lain. it was like aku terpaku nak karang entry sebab i just couldn't write and just explain that way pasal apa yang aku nak cakap sebab rasa macam complicated. haha. cakap macam bullet train boleh, tapi nak fikir ngan tulis tu jadi macam tersekat. boleh? :P

since ni ramadhan pertama aku dengan herbalife, kerja sendiri dengan herbalife, manage sendiri masa bersama herbalife, i just love herbalife. nanti korang kata bosan pulak aku ni asyik lah sebut pasal herbalife. be part of us, then korang akan tau macam mana best nya bersama herbalife. hehe. at least korang consume the products pun, korang akan rasa bestnya herbalife. :)

i could say, dengan izin Allah, lepas jadi part of herbalifers, it was the turning point of my life to a better person, yang memikirkan akan hidup ni dengan lebih serius.

aku yang dulunya hanya mengikut arus kehidupan, tunggu nak habis belajar target dapat kerja best then kawin yada yada. enjoy hidup macam remaja biasa. boring je wayang, boring je mesra mall, boring je boling. boring je tengok poket dah kering. eh. waktu tu, tanpa ada sekelumit rasa pun, rasa nak berbakti kepada orang lain. nak tolong orang lain. ada tu ada lah sikit, tapi hanya dengan cara plan for the future. without any actions. tapi hanya dengan tunggu the time to come sebab masa tu fikir, macam mana aku nak tolong orang lain sedangkan aku pun tak mampu dan tak nampak jalan. so plan pun jadi lah. hehe. itu namanya takut nak keluar dari zon selesa.

kenapa perlu tunggu sedangkan boleh capai dengan cara mula usaha sekarang?
take your actions now. 

bercakap pasal zon selesa, truly speaking, aku tak de lah berada dalam zon selesa sangat pun. bukan anak orang senang, tiap kali cuti je akan buat kerja part time. tolong ibu buat kuih pastu jual, pernah jual jus jambu kat depan sekolah menengah, even dalam banyak-banyak keje yang memang aku bersungguh keje taun lepas, waktu cuti sem 4. kebetulan kerja time bulan puasa. nak dapat duit poket punya pasal. kalau tak, cane aku nak dapat baju raya hoi!
ramadhan tahun lepas, keje sebagai cashier kat stesen minyak, 12 jam. kebetulan kalau jadual keje bahagian store, ok lah jimat lah masa sikit, 8 jam je. petang tu kalau jadual aku keje, akan nampak lah muka aku kat bazar ramadhan jual kuih ibu. hehe. gigih tak gigih tak? pastu kalau siapa-siapa yang dah memang baca belog aku dari dulu, dalam masa yang sama aku jual contact lens skali. entry tu pun ada lagi. tapi aku dah stop bisnes contact lens la due to some reasons. :D

nampak tak situasi aku kat atas, aku banyak kali cari part time. just untuk tampung hidup sendiri. sampai sanggup je do anything. penat lelah. pastu end up tak de duit tabungan. sebab apa yang aku dapat just cukup-cukup untuk diri sendiri. time tu i could say, tak matang, takde proper financial management and such.  so bakal suami ai kene reti manage kewangan. 

sampai lah aku decide to involve with herbalife, masa tu aku betul-betul nak kot. sebab dah terdesak. involve dalam keadaan zero knowledge. pergi spectacular sorang-sorang, then decided kena jugak keluar dari zon selesa. sebelum tu, aku dah tau aku bukan dalam zon selesa, tapi aku nak jugak follow the flow. tak nak buat apa-apa. maybe sebab WHY herbalife aku agak kuat, so aku willing to take actions dan automatically keluar dari zon selesa.
buat roadshow sorang-sorang, bukak booth sorang-sorang, kena hambur maki, kena itu ini, kena perli, tak de masalah. tipu lah kalau aku kata tak down, tak rasa cuak, tak rasa takut. aku 1st timer dan aku ambik risiko buat sorang-sorang. end up, banyak terima rejections sebab tak tau macam mana nak buat closing. tak tau macam mana nak present products. itu tandanya lack of trainings!
alhamdulillah after almost 5 months in herbalife, banyak nikmat yang terasa.
everytime travel sorang-sorang dan rasa takut, galas lagi beg berat-berat, tiba-tiba je terfikir nak kawin awal. haha. *ibu, tumpang lalu* :P

tengok belia muda mudi sakan ber-enjoy, kadang rasa sedih. sedih sebab alangkah ruginya kalau muda mudi tahu, bila usia muda ini disiakan macam tu je, sedangkan pada waktu macam ni tenaga masih ada. otak masih cerdas.

apa yang aku boleh cakap,

be part of genH now, then korang akan tau dan segannya dengan budak umur 18tahun, 19 tahun, 20 tahun (dalam kes aku yang lagi tua lah kan) bila tengok dorang grow. lagi matang. lagi menghargai usia muda. lagi bermanfaat kepada orang lain. dah start tolong orang lain. yang tak buang masa. 
it's not all about money, tapi pasal how they developed themselves to a better person. 
kita? apa yang kita dah buat? 

i have my dreams and goals dan aku pun sedang berusaha untuk capai all of them. sebab insyaAllah bila aku dah usaha dari sekarang, i'm possible to achieve all my dreams. ada dreams tapi takde usaha tak jalan der. so start your actions now. :)

it's just about NAK ke taknak je. 

once dah decide nak, kau akan work for it. fight for it. 
insyaAllah apa-apa halangan pun, bila kita dah decide yang kita betul-betul nak, kita boleh atasi.
so, NAK ke TAKNAK?

in anything u do and work for, i wish u all the best, buddy!
keep on doing and never give up. :)
semoga usaha kita, menjadikan kita hamba Allah yang lebih baik, khalifah yang lebih baik, insyaAllah. 
determine your WHY, and work for it!

first herbalife zero to hero with sideline, nisa-20tahun-utp. 

Isnin, 16 Julai 2012

bukan milikku lagi.



ini namanya entry malas, tapi nak update jugak.
just nak bagitau ni lagu feveret aku (?)

bukan malas sebenarnya. tapi hidup sekarang ni kena fokus kat realiti yang sangat-sangat.

doakan aku bertemu bahagia dengan dapat hit target! :)

Sabtu, 7 Julai 2012

kosong kepada hero.

bismillah.

it's been quite a time aku tak update belog. maybe sebab lebih sibuk nak menguruskan hidup di alam reality. hehe.
post ni akan jadi pendek sahaja. sebab sekarang pun sepatutnya aku dah kena tido, esok nak bangun awal, gerak pergi zerothero gambang!
sape yang pergi esok?? jumpa korang kat sana!
sape yang tak pergi?? rugi! melepas satu ilmu. hehe.

supposed to sleep early, tapi baju belum packing semuanya.
barang ada yang belum siap semuanya.
banyak dugaan so far. lagi-lagi untuk pergi my first zero to hero ni. hari tu dekat booth, kak fahima tanya aku, apa dugaan terbesar dalam herbalife setakat ni?
aku tak tau nak jawab apa, sebab even time nak jadi supervisor ni, aku still boleh managed the pressure, alhamdulillah.

if only kak fahima ask me later than that day, contoh hari ni ke, aku boleh list down apa dugaan terbesar aku dalam herbalife so far.kot-kot esok kak fahima tanya lagi, i'll give my answer.
tapi takpe, insyaAllah setiap dugaan yang akan dilalui, will make us stronger. as long as, jangan pernah putus asa. jangan biarkan stress terlalu membelenggu diri. haha. aku ni dah terlalu stress these few days, sampai makan banyak gila, pastu tido. buruk perangai. nasib berat still maintain. nak tau how, ask me how! :)

selain tu, dugaan dan ujian yang kita lalui ni, sedikit sebanyak boleh improve diri kita k arah yang lebih baik. cari kelemahan dan kesilapan yang kita dah buat, audit diri sendiri balik. kenapa boleh jadi macam tu. macam mana nak handle if any case jadi balik. belajar dari kesilapan. itu yang penting!

ok ada baju nak kena pack lagi.

i have lotsss of stories to share of.
insyaAllah one fine day, nanti aku update lagi.


pssst : have u renew your dreams today?

pssst psssst : semoga perjalanan zero2hero esok berjalan lancar dan selamat insyaAllah. semoga dipermudahkan semuanya. Lillahitaala. :)