Rabu, 3 Julai 2019

Open Fun Fly Paragliding Bukit Maras, Kuala Nerus, Terengganu

Bismillah.

So 30 June 2019 baru-baru ni saya merasai pengalaman Paragliding buat kali pertama dalam hidup. Waktu mula-mula tu, tak payah kata la. Memang cuak habis! Dia punya cuak tu macam tak boleh bawak bincang. Malam tu dah berdebar-debar sampai tak boleh tidur sangat HAHAH. Waktu sebelum terbang & dah pakai tandem siap-siap tu pulak sampai gigil kaki. HAHAH lawak bila ingat balik.

Sebenarnya saya pun tak pasti apa yang saya nervous sangat. Saya takde lah sorang yang gayat sangat pun. I've experience parasailing, flying fox & zipline. Rasa biasa je. Tapi kali ni nervous betul. Atau sebenarnya excited? I don't know. Tapi the ending dia serious best, sampai rasa macam tak boleh nak move on lagi. Sampai macam tu skali tau 😂

Tandem Paragliding Bukit Maras, Terengganu


Open Fun Fly Paragliding Bukit Maras



So macam mana saya tahu tentang Open Fly Paragliding ni? Sejujurnya saya pun tak sangka & terkejut ada paragliding kat Terengganu ni? SERIOUSLY?! (baca dalam nada terkejut tapi excited k.)
Being me yang suka sukan lasak, of course saya excited. Saya tahu ni sebab kebetulan ternampak kawan facebook saya share pasal article invitation Open Fun Fly Paragliding tu. Lepas baca & tengok tarikh, saya terus contact organizer untuk booking.

So ni serba sedikit details tentang Tandem Paragliding yang saya pergi hari tu;
Fee: RM150 (saya dengar hari tu ni promotional fee. Normal fee dalam RM200-250 macam tu. untuk confirmation boleh contact organizer). Boleh triplet fly, just incase nak bawak anak fly sama-sama, ada disediakan carrier & tambah RM50.
Fee termasuk: Equipment, fly bersama licensed pilot, action camera. Bagi saya harga dia berbaloi. 
Jarak terbang: Yang ni saya tak pasti, tapi tempoh berapa lama terbang tu dalam sekitar 5-10 minit, bergantung pada cuaca & keadaan angin. Doa la waktu korang pergi tu, berangin elok je, so boleh la fly lagi tinggi & lagi lama. Hehe
Organizer: En Anuar Ngah, 0122956302
FB Page : Bukit Maras Paragliding and Recreational Park (klik untuk direct link ke FB page)

My 1st Paragliding Experience


So pada hari kejadian, saya bertolak 2 jam awal dari rumah dan tiba di Bukit Maras ngam-ngam jam 12 tengah hari. Pagi tu we were informed yang start terbang jam 12 tengah hari sebab keadaan start berangin dan sesuai untuk terbang waktu tu. 

Setibanya di kaki bukit Bukit Maras, kami tunggu ada kenderaan pacuan 4 roda dari team organizer yang akan pick up peserta untuk naik ke puncak bukit. Saya ni nama je orang Terengganu, tapi tu adalah kali pertama saya jejakkan kaki ke Bukit Maras, padahal punya la famous bukit tu among rakyat Ganu. So bila sampai je kat puncak Bukit Maras, terpegun masyaAllah tengok view dari atas. CANTIK & menenangkan. Bayangkan kat atas dunia ni pun kita dah terpegun tengok keindahan ciptaan الله kat, apatah lagi di syurga. Huhu



Saya pergi hari tu, Ahad. Ahad orang tempatan dah start kerja. So alhamdulillah tak ramai sangat & tak lama sangat tunggu turn. Lagipun ramai pilot yang berpengalaman yang akan bawak korang terbang. 

So sementara menunggu, kita pekena teamix & aloe Herbalife dulu untuk tenaga dan body hydration. 
Dalam kurang dari 20 minit macam tu, tiba lah giliran saya untuk "terbang". Saya guna term terbang je lah ye. korang faham-faham sendiri k 😜



Waktu tunggu tu punya excited tak sabar-sabar nak sampai giliran saya. Tapi bila dah pakai bean bag dia ni, terus nervous sampai lutut gigil 😆



so masa ni dah start prepare. Crew yang bertugas start pegang payung semua. Since Open Fun Fly Paragliding hari tu 1st time dibuat dan ada penyertaan 10 buah negara lain kt Bukit Maras, ramai jugak pihak wartawan & radio datang. So merasa la sis di interview masuk radio RTM Terengganu. Pun boleh la hahah. 

Few minutes later, tiba la masanya yang ditunggu-tunggu, masa untuk terbang! 



Waktu ni kebetulan ada salah sorang team media dari harian metro ke RTM yang record. waktu nak terbang tu la kasut tertanggal sebelah! HAHAHA
"Lari! Lari! Jangan duduk!" dorang akan guide all the way dari nak mula fly tu. so kalau korang yang baru 1st time nak cuba, jangan risau k. It's exciting, trust me!

Saya ada post full version of video sepanjang saya terbang. yang dah edited. tapi tak boleh post kat sini pulak. Boleh refer kat IG Highlight saya ye, saya ada post dalam story highlight. 



"Best tak Paragliding tu? Apa yang best?"


Kalau tanya saya as a 1st timer ni & penggemar sukan lasak, of course best.
Apa yang best?
Perasaan seronok, boleh tengok view cantik yang subhanallah!
Bayangkan dia punya best tu kan. Awal-awal naik tu cuak, nervous semua ada. Bila dah terbang tu rasa taknak turun! Sampai rasa macam nak ambik lesen tau. Boleh la berangan sambil-sambil letak dalam bucket list. insyaAllah suatu hari nanti, i'll make it happen. 

Oh ye. Paragliding activity dekat Bukit Maras ni takde hari-hari. Dengar kata next Open Fly Paragliding Bukit Maras yg dibuka untuk orang awam ada bulan September 2019 pulak. Ni untuk Bukit Maras je la ye. Negeri lain ada je, tak silap saya ada di Kuala Kubu Bharu. Boleh search nanti k. ENJOY & HAVE FUN!! 

For more updates tentang Open Fun Fly Paragliding Bukit Maras, boleh follow; 


Tapi kalau nak kurus dengan Herbalife, boleh Whatsapp 0193709753. 
Follow Instagram @fatinsyaibrahim_hlf untuk latest update. 

Selasa, 19 Mac 2019

Review Mangala Resort & Spa, Gambang Pahang [Part 1]

Lepas Chinese New Year hari tu, tiba-tiba rasa macam nak buat short escape pergi mana-mana, untuk relax & santai. Lagi pulak tengok orang cuti. Kita yang kerja sendiri & work from home ni pun teringin nak bercuti. Tapi sabar jap, kita tunggu dan bagi chance orang lain cuti-cuti dulu, then dah habis musim cuti, jalan raya pun dah lengang sikit, baru kita pulak yg cuti. Hehe. Saje cari waktu weekdays & habis cuti, sebab tak nak ramai orang, nak santai-santai, me time dan alang-alang tu birthday retreat skali. Bonusnya, harga hotel lagi murah dari biasa hihi. (Siapa selalu buat camni jugak? Sep sikittt)

Sebelum decide untuk book kat Mangala Resort & Spa, saya snanye dah survey-survey untuk stay kat Hyatt Regency Kuantan Resort. Ada dalam seminggu jugak, duk survey & fikir-fikir. Punya la lama fikir kan 😂
Sampai la waktu tengah duk survey tu, kakak ipar saya bagitau, "Kenapa cari kat tepi pantai jugak? Kan dah memang duk kat pantai. Cari la kat tempat lain sikit."
Dalam hati saya waktu tu, "eh ye takye jugak."

Hence, long story short, tawakkal je lah book Mangala Resort & Spa. Antara sebab saya pilih Mangala Resort & Spa ni sebab;
- Bilik & view cantik
- Rating kat booking.com & Agoda pun tinggi.
- Harga pun within budget & hampir sama dgn Hyatt Regency Kuantan Resort, so pejam mata je lah book Mangala Resort & Spa ni.

Nak tahu tak? Since dari hari saya book tu, sampai la esoknya nak check in, hari-hari saya search pasal Mangala Resort & Spa ni. Baik kat google, kat Facebook, kat Instagram, semua saya search! HAHAH. Padahal dah bayar & takleh cancel booking tu. 😆 Perasaan waktu tu antara excited  nervous takut tak berbaloi bayar. Doa je lah mintak الله berkati.


1st Day di Mangala Resort & Spa


So dah tiba harinya. Macam hotel lain, check in kul3pm, check out 12pm. Perjalanan dari Paka ke Gambang thru highway dekat je dalam 1 jam 30 minit hingga 2 jam camtu. So kami gerak dari rumah dalam jam 1pm, alhamdulillah sampai ke Mangala Resort & Spa tu 10 minutes before check in.


Ni waktu check in. Staff yang akan attend kita kat meja, sambil dihidangkan jus kedondong. Buah kedondong yang dihasilkan jus tu Mangala Resort & Spa tanam sendiri tau! 

Selesai check in, staff lain bawak kita ke bilik naik buggy. Sambil-sambil tu, dibawak view sekitar resort & sambil introduce setiap laluan.

Waktu kami check in, tak ramai visitor. Rasanya staff dia bagitau hari tu, dalam 12 bilik je yang ada orang book & stay. So keadaan hari tu memang relax & santai. Tambah pulak suasana kat resort ni chill je. Sesuai la dengan niat nak rehat & reset tu. Heheh

Saya check in di Water Villa/Jala Villa. Dari luar villa nampak macam biasa-biasa je. 1st impression jejak masuk bilik -- cantik! Boleh tengok detail kat sini (Water/Jala Villa).


Ni complimentary. 
Dan tak dilupakan, mesti lah ada my HERBALIFE corner sekali  :D

Sampai bilik lepas settle semua, perut pun mintak diisi since kami memang belum lunch. So apa lagi,  call room service je kita order & try makanan.

Sedap! Dan setiap hari, ni lah port lepak, membawang & makan kitorang. One word: menenangkan!

Our 1st meal kat Mangala Resort & Spa, nasi goreng (tak ingat nama dia). Siapa kata bila consume Herbalife tak boleh enjoy makan sedap? Kalau nak tahu, sebab ada Herbalife lah lagi boleh enjoy makan sedap tanpa perlu risau badan mengembang. TC Formula & Herbal Aloe Herbalife sebagai peneman setia. Lepas makan, kita ambik TC Formula & Herbal Aloe untuk burn fat & healthy digestion.

Basically tentang makan, kami dah memang plan untuk tak nak keluar. Betul-betul nak rehat, refresh & reset. So, sepanjang 3 hari 2 malam tu, just stay in the resort, tak explore pergi cari makan kat mana-mana. Malas nak drive mencari pun ye jugak HAHAH. Syukur ada Herbalife, sebab breakfast & dinner dah tak perlu fikir nak makan apa. Hehe

Petang tu kami ronda-ronda sekeliling villa je. Lagipun dah petang, banyak activity yang dah tutup. So jalan-jalan sekitar Villa je. 

Basically 2nd day & 3rd day pun rutin lebih kurang sama. Kerja coaching bantu wanita untuk kurus dengan MUDAH & BERKESAN guna Herbalife pun tetap berjalan macam biasa. Working view & environment je berubah. Heheh

Ni lah ofis saya sepanjang 3 Hari 2 Malam di Mangala Resort & Spa tu.

Untuk next post, saya post tentang aktivity & breakfast di Mangala Resort & Spa k. Yang bestnya siap ada surprise hari ke 2 tu! Stay tuned! semoga saya pun lebih rajin HAHAH.


NAK KURUS SEBELUM RAYA? SERTAI SEKARANG!



KLIK sini untuk Program Kurus MUDAH & BERKESAN dengan Herbalife:


NAK beli Herbalife Online? KLIK SINI:


Follow INSTAGRAM saya untuk Update Terkini! 

Selasa, 8 Januari 2019

Tips Kurus Tanpa Diet Ketat dengan Herbalife

Bismillah.

Ada banyak cara untuk kurus dalam dunia ni, tapi kenapa saya pilih Herbalife untuk maintain kurus & dalam masa yang sama bantu ramai ladies untuk kurus dengan Herbalife
Sejujurnya saya pilih & jual Herbalife ni bukan sebab Herbalife adalah produk terbaik, tapi saya pilih Herbalife sebab produk Herbalife ni terbaik dengan apa yang saya nak.


Mudahnya Kurus dengan Herbalife. Bagaimana Herbalife membantu kurus dengan berkesan? 


Ramai yang fikir Herbalife ni ubat kurus sebab ramai yang boleh kurus dengan berkesan. Tapi tahu tak, Herbalife ni sebenarnya BUKAN UBAT KURUS, tapi makanan meal replacement. Secara asasnya, Herbalife shake ni makanan, sama je dengan makanan lain. Bezanya shake Herbalife ni tinggi nutrisi & rendah kalori. Pendek kata, Herbalife ni smart food, sama macam smart phone yang banyak sangat memudahkan kita.

So, macam mana Herbalife dengan Suri Kurus Online Coaching ni bantu turun berat dengan MUDAH & BERKESAN. Dan kalau nak tahu, coaching kami 100% ONLINE & saya tak pernah jumpa kebanyakan coachees, tapi coachees BOLEH turun berat dengan efektif walaupun tinggal berjauhan. Thanks to technology! Oke so hari ni saya nak share tips kurus tanpa diet ketat dengan Herbalife products.

TIPS KURUS BERKESAN DENGAN HERBALIFE


Berminat nak guna produk Herbalife untuk kurus, tapi takut tak berkesan. Siapa pernah rasa macam ni? Kalau pernah rasa, normal je jangan risau. So boleh ikut tips ni ya :)

1. Dapatkan produk Herbalife dari Herbalife Coach. 



Kenapa perlu dapatkan produk Herbalife dari coach Herbalife/pengedar Herbalife?

Secara asasnya penggunaan produk Herbalife dengan berkesan adalah dengan ikut keperluan individu. Sama seperti mealplan/jadual makan untuk kurus, berbeza mengikut keperluan setiap orang. 
Ada yang boleh makan banyak
Ada yang boleh makan sederhana. 

Apa pun, masing-masing boleh turun berat dengan berkesan & tanpa berlapar. 

Macam mana nak tahu keperluan masing-masing ni? Haa yang ni lah tugas Herbalife Coach. Coach Herbalife ni yang akan bagi mealplan, yang akan guide & coach sampai anda kurus. You'll get full service by Herbalife coach for FREE!! 

Bayangkan anda hanya beli products dari Herbalife coach, dalam masa yang sama anda dapat personal coaching & service tanpa bayaran tambahan. SERVIS PERCUMA dan banyaakk lagi manfaat lain yang anda boleh dapat. So pastikan anda beli produk Herbalife melalui Coach!

Sekiranya anda belum ada Coach Herbalife dan berminat nak menggunakan produk Herbalife, boleh hubungi saya. WHATSAPP 0193709753 :)

2. Mealplan yang mudah & berkesan. Boleh makan nasi setiap hari & kurus tanpa berlapar! 


Ni jugak salah satu sebab kenapa perlu dapatkan produk Herbalife dari Coach Herbalife Suri Kurus coaching -- mealplan kami terbukti berkesan! 

Diet dengan Herbalife

Ni antara menu lunch coachee dalam coaching saya. Bayangkan dengan menu macam ni, ada yang dah turun 10kg, dah turun 15kg, turun 20kg, 30kg pun ada! 

Tak wajib eat clean. 
Tak wajib makan menu mat saleh.
Boleh makan ikan goreng. 
Boleh makan sambal belacan. 
Yang penting boleh makan nasi hari-hari & kurus tanpa berlapar! 

Dekat sini jugak, setiap orang akan dapat mealplan mengikut keperluan individu. So basically setiap orang ada mealplan yg berbeza khas ikut badan masing-masing. Tak kisah lah apa pun background anda, sibuk atau tak, tetap boleh kurus dengan mealplan kami. 

Kurus walaupun sibuk. 
Kurus sambil menyusu. 
Kurus walaupun tak sempat bersenam. 
Turun berat walaupun kerja shift. 

Apa pun background anda, anda boleh kurus dari rumah! 

3. Ada support group yg awesome, coaching yg fun & enjoy!


Ada banyak tips kurus, tapi berapa banyak yg kita betul-betul boleh apply & boleh kurus? Dalam Elite Coaching SuriKurus coaching ni, anda bukan je ada dapat coaching dari coach, malah support dari kawan-kawan yang sama-sama ingin kurus. Dan mostly faham dengan apa yang anda rasa. Bila ada support & motivation skali ni, kita pun tak sempat nak give up kan? 

Kurus sambil menyusu. 

Hasil tidak tipikal, berbeza mengikut individu.

Hasil tidak tipikal, berbeza mengikut individu.

Hasil tidak tipikal, berbeza mengikut individu.

Ni antara coachees saya yang turun berat. Mostly ibu-ibu, sibuk, ada yang menyusu & ada yang tak sempat bersenam. Tapi masing-masing tetap boleh kurus. Best kan? YOU CAN DO IT TOO! 


4. Pilih produk ikut keperluan & budget anda. 


Tahukah anda, tak perlu guna semua produk Herbalife untuk pastikan anda kurus dengan berkesan guna Herbalife pun. Anda tetap boleh kurus walau hanya guna Formula 1! Yes percayalah! 
Tentang produk apa yg perlu & pakej yang sesuai ikut budget, anda boleh dapatkan dari Herbalife Coach. Boleh hubungi saya untuk mulakan program Herbalife anda! 

GET YOURS! 0193709753

Okey ni antara tips untuk anda bermula. Tips detail saya sediakan dalam group Elite Coaching bagi mereka yang join program ya! 

Dah masuk tahun 2019 ni. Anda nak turun berapa KG?
Berapa pun azam kurus anda dalam tahun 2019 ni, anda BOLEH kurus! 


Jom Realisasikan Azam Kurus 2019 anda dengan Herbalife Suri Kurus Online Coaching!

Coach Fatin Syahirah
WHATSAPP: 0193709753
IG: @fatinsyaibrahim_hlf



Klik sini tentang Program Kurus Herbalife:


Klik sini tentang Beli Produk Herbalife Online: