Coach Fatin di Instagram! #TeamSuriKurus

Sabtu, 17 Disember 2011

why talking?

sekejap je masa berlalu, sekarang dah tahun tiga. sem depan dah LI. tup tup, insyaAllah kalau tak ada yang tersangkut, tak ada aral, grad. lepas tu? (ok, boleh rujuk aim untuk jangka masa panjang. i wouldn't tell mine sebab kalau boleh biarlah tercapai dulu. hiks)

tapi dalam banyak- banyak soalan yang paling diingat bila one of my classmates, non-Muslim, asked,

kenapa bha time azan korang bercakap? kat tempat aku time azan semua nya senyap.


ouch.
terasa okk. nak menjawab apa pun tak tau. last-last kitorang senyap.
by the time dia tanya tu, malu tu takyah cakap. cuma hanya mampu bercakap-cakap dalam hati.
dan even sampai sekarang pun, bila kitorang tengah borak-borak ke apa, then masuk waktu azan, dia yang akan senyap dulu. itu tunjukkan yang dia hormat agama kita. tapi bila ada antara kitorang yang berborak time tu, dia pun borak sekali la gitu. tapi tak ada lah lebat borak nya.

aku ada lah cari pasal hukum bercakap ketika azan as in aku pun banyak tak tau pasal hukum hakam.
tak ada hadis yang sahih yang menyebut pasal larangan bercakap waktu azan. tapi why not kalau kita respect azan yang dilaungkan? kita start with small effort, semoga effort kita semakin hari semakin menuju ke arah kebaikan dan jadi a better muslim berterusan. insyaAllah. :)
just my 2 cents.

she respects our religion,
why don't us?


psssst : pergi Borneo night semalam buat aku rasa macam nak pergi borneo betul-betul. even hadiah untuk luckydraw pun grand gilaa okk. siapa tak nak hadiah pakej diving dengan stay hotel free? tapi aku lah antara orang yang tidak bertuah itew. sob sob.

pssst pssst : pasal gambar berpurdah kat entri sebelum, itu pinjam kawan punya aje. try rasa macam mana pakai. hihi.

psssst pssst pssst : dalam hati ada keinginan nak beli ini, tapi kewangan tidak memberi kerjasama. apa kata buat derma kilat untuk ai sekarang? :P

Tiada ulasan: