Isnin, 6 Jun 2011

ulser.

lately lidah rasa macam tak selesa. tiba-tiba semalam tergerak hati nak tengok. tengok cermin, rupa-rupanya ada ulser. mula-mula tak ada lah rasa sakit sangat, tapi hari ni tiba-tiba nak makan pun tak selesa. nasib kena dekat tepi lidah belah kanan, belah kiri still ada untuk kunyah makanan walaupun kadang-kadang tengah-tengah kunyah makanan, tiba-tiba rasa pedih lepas tu baru teringat ouch pedih. maka, hari ni nanti pergi kerja kemungkinan untuk senyap adalah tinggi. tapi mampu ke? errrr.

bila kena ulser macam ni pun dah sakit tak boleh nak makan sesuka hati macam sebelum ni, tiba-tiba terbayang kesakitan yang kawan ibu yang kitorang lawat semalam rasa macam mana. dia pengidap kanser lidah. lidahh okk. within alomost 1 year, dia lost weight 30kg. sekarang leher membengkak, semua pun membiru. tapi dia still kuat like still masak-masak untuk her family kadang-kadang bila ada kudrat. and sure lah, bila dorang talk about how they feel, aku tak boleh nak in. hanya mereka yang merasai kesakitan itu yang faham macam mana sakitnya. katanya badan selalu rasa panas selalu berpeluh. kita yang melihat pun rasa macam dah tak terbayang rasa sakitnya macam mana, mesti sakit. apatah lagi yang menanggung.
sekarang kawan ibu pun dah tak makan ke apa, tebuk wayar dekat perut untuk kasi susu khas untuk pesakit kanser which is not cheap okk. u kniow, sekarang ni dah kena menabung slow-slow. kalau kau dah berada hidup senang ok lah, tapi if one day tak terduga tiba-tiba perlukan duit, mana nak korek. lagi-lagi kalau dah sakit.

semoga kita-kita dieri kesihatan yang baik olehNya. amiin. :')

1 ulasan:

Hazwan Arif berkata...

same la kita..bibir n lidah dah pecah2 ni >__<