Ahad, 5 Jun 2011

random.

memikirkan, merasakan apa yang berlaku kini, 
hati semakin risau akan kemungkinan yang akan mungkin berlaku.




being me is not easy. semua pun akan cakap macam tu. yeah, setiap orang ada dugaan masing-masing. cubaan hidup masing-masing. ada yang dugaannya sentiasa senang, which bila selalu senang, kita sesenang jugak nak lupa Dia yang Satu. nauzubillah. ada jugak dugaannya selalu susah, which at the end, kadang-kadang ada yang give up ada yang semakin bersemangat untuk teruskan hidup. ada yang mula-mula susah, dan senang di kemudian harinya. hidup ibarat roda, kadang-kadang di atas kadang-kadan di bawah, remember? ada yang mula-mula senang, dan susah di kemudian harinya. mintak dijauhkan akan setiap kesusahan atau kesusahan yang akan end up susah juga di akhirat nanti. nauzubillah.

my life is getting better. alhamdulillah.

1. move on.
people come and go. move on adalah sangat perlu.

2. alhamdulillah, ibu is getting better.
even still, she won't go to see doctors, cuba ikhtiar cara lain selain going hospital, alhamdulillah, syukur to her now. not macam lemah anymore, can bake cakes already, buat kuih-kuih then sekarang boleh jadi makin gemuk nampaknya. :P. tapi, belum lagi menggagahkan diri untuk drive so on. thus, i'm still be her driver, a professional driver yang boleh drift bagai. peofessional kata kauuu.

3. gaji dah dapat yey!
after one month berpenat lelah merasai pengalaman, akhirnya, dapat rasa imbuhan hasil titik peluh sendiri. and also, first time bagi duit to parent. time nak balik kerja baru gaji, balik terus singgah cimb, withdraw duit, first thing first terus kasi ibu. then baru belanja untuk diri sendiri. perasaan bila kasi duit kat ibu macam mana nak cakap eh, lagi-lagi bila ibu cakap, 'semoga dimurahkan rezeki.' :')

4. sabtu is your day without plastics.
seems hari ni hari sabtu, teringat nak cerita about kejadian previous sabtu yang berlaku. bila hari sabtu, kempen no plastic bag day berlangsung. which only be on hari sabtu. ada sorang lecturer aku pernah cakap, yang kempen tu tak akan dapat sambutan sangat. time dia cakap tu, aku tak ada lah setuju sangat, but then bila sekarang my myself lalui the experiences with customers, setuju lah pulak. hiks.
stesen ni pun even tak lah macam hypermarket tesco, giant etc, tapi still tak salah kalau nak run the campaign. at least ada lah effort to save the earth. tapi itu lah, secara keseluruhannya, we malaysians are still lack of knowledge pasal eco-eco thingy ni, lagi-lagi bila products of eco friendly ni kebanyakannya mahal. aku sendiri pun berkira nak belii bila dah mahal macam tu. so, support the-no-plastic-day is one of the effort, kau tak perlu keluarkan duit pun, unless kau sanggup bayar untuk dapatkan the plastic sebab barang beli banyak sangat.

kamu ni bukan mall, tak payahlah nak ada kan hari tanpa plastik.
yes, pakcik. tapi bukankah melentur buluh biarlah dari rebungnya? bukan semua orang yang pergi mall. dari yang bukan mall ni lah kita nak mula, nanti pergi mall tak ada lah macam terkejut sangat haa apa ni tak boleh guna plastik beg? :P

u said that today is no plastic bag day, thus it should be no plastic bag at all. ni kena bayar, still guna jugak plastik tu. it should cannot be like that.
yes aunty, saya setuju dengan itu. sebelum ni pun saya ada terfikir akan hal yang sama, which is people still could consume the plastic on no plastic day by paying 10/20 cents. kaedahnya sama je macam hari-hari sebelum ni cuma beza dia, plastik kena beli. tapi kalau setakat seposen ke dua posen ke, tak ada pun orang nak berkira sangat. even mulut bebel marah pun, still beli jugak plastiknya. nampak tak? kaedahnya kempen ni tak akan berlangsung secara  smooth bila  kesedaran dari dalam diri sendiri tu tak ada. sama macam perkara yang wajib jugak, bila orang tu taknak solat. bebellah, suruh lah, marah lah macam mana pun, kalau dah diri sendiri tu taknak, tak solat jugak even dia dah tau solat tu tiang agama, perkara yang pertama yang akan dihisab nanti. tapi kita yang dekat-dekat dengan dia ni still macam slow-slow nasihat suruh solat kan?
tapi ini kempen, basically to educate people. information kurang. kaedah dia macam, kempen berjalan, tapi cuma sekadar nak ikut je, tapi tak tau kenapa. bukanlah semua orang macam tu, tapi ada yang dalam golongan tu. kan?

tapi tak ada lah haku nak menjawab macam tu kat dorang yang complain pasal ni. diam sudeyyy. malas nak melayan. cuma sekarang je rasa nak fikir. errr.

tapi basically, bila tengok sekarang, plastic tu macam kemudahan. kau beli barang banyak-banyak tak cukup tangan nak bawak, then ada plastik sebagai penyelamat. tadaaa.
plastik adalah sangat diperlukan oleh peniaga-peniaga makanan. don't u think so?
sebab tu kedai-kedai makan pada aku adalah sangat tidak sesuai untuk menjalankan kempen ini.

kejap, sekarang aku sendiri pun dah kompius ayat sendiri. tak kisahlah, what do u expect bila dah hampir pukul4 pagi macam ni. update belog sebab nak elakkan mengantuk last-last ayat dan pendapat ntah pape. ?


ok dah.

*love this pic*

pssst : errrr. 

Tiada ulasan: