Coach Fatin di Instagram! #TeamSuriKurus

Isnin, 21 Mac 2011

air dan kelantan

dua tiga hari sejak kebelakangan ni, lepas dah lama tak ada masalah air(well, kat blok hostel perempuan je), tiba-tiba ada balik masalah tu. yeah, sebelum ni kat blok hostel jejaka-jejaka kononnnya idaman. (idaman ke?? memang tak la!) kekdahnya, rutin gilir-gilir iu adil lah kiranya. both dapat merasa tak ada air. and also, dapat lah kau nak rasa hidup susah. tapi, bila jadi macam ni, tak ada pulak yang take it positive way untuk hargai bila waktu air melimpah ruah. lagi banyakk guna air time ada air adalah. nak basuh baju segunung satu hal, nak mandi puas-puas satu hal. ok, sekarang cuba buat kadar air yang diguna hanya untuk seorang. (eh, apa aku cakap ni?)

baiklah, yang penting, bukan itu persoalannya.
masalah air macam ni dah benda biasa kat kelantan. kalau bukan masalah tak ada air, masalah air kuning pulak timbul. so, lepas ni kalau datang kelantan yang orang kenal dengan negeri Islam, jangan  risau dengan imej manusia yang pakai tudung tapi rambut panjang terkeluar kat belakang. atau, imej manusia berambut perang. itu bukan sebab dye, itu karat air yang berkarat. ehhh.
masalah air ni seingat aku, berapa tahun dulu dah masuk berita. tapi stilll sampai sekarang tak setel setel. orang-orang sini pun dah alah dah dengan masalah ni semua.

kerajaan kelantan, umk, umno who so ever yang got power, do something lahh. or masalah air kat sini memang dah tak boleh nak buat apa dah? like tak kesian ke dekat rakyat sendiri and the students nak kena face masalah macam ni semua. jalankanlah amanah dan tanggungjawab yang diberi oleh rakyat.


oh ya, lupa.
politics these days are just means for money, egoism, and power.

pssst : i'm neutral. this entry is not about any politic parties at all. the main point of this entry is, anyone got power and involve with jabatan air dan saliran, tolong lahh do something pasal masalah ni. that's all. takde isu pas ke umno ke pkr ke kat sini ye. to those yang rasa benda alah ni ada kaitan dengan parti politik ke apa, i'm sorry. that's what we call, i blog-u read-we respond. i'm not into any kind of politic parties pun. hehhh.

pssst pssst : hanya perlu rm28 untuk dapat body yang walla! bukan selalu dapat peluang macam ni. maka, boleh lah klik sini.

10 ulasan:

Kumbang Jingga berkata...

jap nk tepon nik aziz hehehehe

Mie Kickdefella berkata...

xder kaitan dgn kerajaan negeri klantan k???
jgn nk jd cm sikap org umno klatan k...
harap2 chek dluu b4 komen..
yg komen kt atas nie.. mcm perli nik aziz jer???

FatinSyahirah berkata...

mie : ok, maybe mmg xde kaitan dengan kerajaan kelantan. tp sbb kerajaan ada power, apa kata do something about it. kita tak boleh nak terlalu fanatik dengan politik smpai sesetengah kes dipandang enteng. dan kita tak boleh terlalu fanatik terhadap politik smpai boleh bawak pergaduhan. :)

Mie Kickdefella berkata...

bnda ni bkn psl fanatik ker x.. tp spe yg bertggubg jwb dlm isu air di umk nie?? jwapannyer umno..! bkn pas klate.. mak sdare sy dduk di pdg tmbak tuh... xpnh ader pnj pr0bs air nie.. ini bkn psl air xde! tp cara2 nk slaurkan air tuh xbt..! g tgk tangki tuh ptg2... byk air mngalir!.. dgn bazirnya...!

n jgn cuba mcm air kuning,,trus mcm perli org pkai tdung rmbut kuning sbb air.. oh! mcm plik jer bunyi nyer.. sy x fanatik! sy akui klate miskin..! tp kjaan kami x miskin agama..! hope jgn slhkn kjaan ngeri dlm isu air nie...!

sy x puas hati nie... x msok grup gerakan mahasiswa umk dlm fb?? klu anda msok,baru anda thu apa crita2 psl isu air ini...

FatinSyahirah berkata...

ishh, yer, umk itslef pun ade silap. n sy pun tau pasal pmbinaan umk sbb politik pun.
sy bkn org klntan, tp tau la sikit2 pasal masalah air yg dkt kelantan ni, pasal water shortage dkt hospital kb ari tu.
tolong lah, jgn tlalu pk pasal politik je sbb entry ni mmg xde nk tuding jari kat sape2 pun. hehh.

Mie Kickdefella berkata...

yg psl hosp kb tuh.. mie mmh thuu n bnda ni dh selesai pn kn?

aik.. x nk tnding2 ker??? mie bcer pn terang2 tuduh kjaan negeri...

bkn pk psl pltik.. tp enry anda berbau politik...

sy bleh trime kritikan.. tp bkn tduhan yg xder asas...

Fairosza berkata...

rasa nya entri ni neutral je kot..tak tau la ada gak orang emo2..
terasa kepedasan cili kot.

btw,hal air kan mainly under jabatan bekalan air kerajaan negeri masing2.sama mcm hutan,kerajaan negeri lebih berkuasa under jbtn perhutanan.

bact berkata...

kih3..
pesan macam takot je..

FatinSyahirah berkata...

bact : pesan pe nye? hehh

Tanpa Nama berkata...

to mie: wht she is trying to say is, whoever responsible for the water crisis here in umk should take the responsibility and start making an effort to solve this very long term matter/proble...
so, tak payah lah kot nak rase tak puas hati ke ape ke..lagipun, this is her blog, and she can say anything she want about it..
she said it perfectly clear that this is free-politic entry..you are the one that pointing out all of these political issue..

and since you are a blogger too, why don't you point it out in your blog though..