Coach Fatin di Instagram! #TeamSuriKurus

Rabu, 13 Oktober 2010

tahukah anda?

tahukah anda,
haiwan yang tiada di sabah dan sarawak, tetapi ada di semenanjung malaysia?
haa. cepat jawab cepat!

siapa-siapa yang suka tengok national geographic tau lah kot pasal ni. tapi aku yang jarang na menonton tv ni, kata budak asyik mengadap buku, mana sempat nak tengok tv ni semua. ehh.
ok, abaikan pasal kerajinan, berbalik pada isu tahukah anda?

sejarah pembentukan bentuk fizikal malaysia yang kita diami sekarang adalah pada dulu kala, berjuta-jutajuta tahun dahulu, mempunyai permukaan ais yang menghubungkan antara semenanjung malaysia dan sabah sarawak.  maksudnya, dulu, semenanjung malaysia dan sabah sarawak belum terpisah over the sea. tetapi selepas berhadapan dengan beberapa proses seperti hakisan, weathering dan sebagainya, maka terbentuklah aliran air laut yang memisahkan semenanjung dan borneo sekarang. ini bukan dongeng, sebab tanah sebelum terbentuknya tanah pasir seperti sekarang, merupakan batu batuan yang juga dikenali sebagai bedrock. hohh.(bangga lecturer aku baca sebab aplikasikan pembelajaran kat sini. :P)
well, kita berbalik semula. dan ada lah satu kejadian yang menyebabkan ada harimau kat semenanjung telah berhijrah ke borneo, tapi malangnya apabila harimau tu tak dapat nak sesuaikan diri dengan tempat baru, lalu populasi harimau kat sana langsung tiada. dan sebab harimau tak dapat nak sesuaikan diri kat sana, sebab tu tak ada species harimau yang dijumoai di hutan sana. so, siapa-siapa yang takut masuk hutan semata-mata takut terserempak dengan harimau, oleh lah ke hutan borneo sana. errrr.

tapi menarik, kan? lecturer aku cerita tadi, baru lah aku tau ohh macam tu ke.. tak pernah tau punnn....

ok, adik-adik. maka, boleh lah mencatat nota sekarang, esok kompem dapat A sebab cikgu mesti terfikir wahh bagus betul student aku, rajin cari info-info yang tak ada dalam kelas.

ok dahh.